Biljke i začini vrlo su snažni prirodni borci protiv kancerogenih oboljenja i mnogih drugih bolesti. To su biljke koje nas okružuju i nadohvat su ruke.
- Đumbir
Đumbir ima dugu tradiciju u narodnoj medicini, a koristi se za liječenje mnogih stanja i bolesti od prehlade do opstipacije. Možemo ga koristiti u svježem obliku, kandirani ili mljeveni. Iako se mljeveni i svježi đumbir poprilično razlikuje po okusu, đumbir u prahu možete koristiti kao zamjenu za svježi i to 1/8 kašike đumbira u prahu je dovoljna da zamijeni 1 kašiku svježe naribanog korijena đumbira.
Konzumiranje đumbira i proizvoda na njegovoj bazi uveliko mogu pomoći za mučnine uzrokovane hemoterapijama.
- Kurkuma
Kurkuma je korijen koji pripada istoj porodici biljaka kao i đumbir i nezamjenjiv je sastojak karija. Komponenta kurkumin koju kurkuma sadrži je dokazano antioksidant te posjeduje protuupalne osobine koje potencijalno mogu zaštititi od razvoja kancerogenih oboljenja. Ekstrakt kurkume istraživan je na različite načine, da bi se utvrdilo kako utječe na liječenje pojedinih vrsta kancerogenih oboljenja kao što su rak debelog crijeva, prostate i kože.
- Čili papričice
Kapsaicin koji se nalazi u čili papričicama je djelotvoran lijek protiv bolova i mnoge kreme protiv bolova uzrokovanih artritisom sadrže upravo ovu komponentu. To nikako ne znači da treba trljati bolno mjesto čili papričicom jer se njome treba rukovati pažljivo. Kreme koje u sebi sadrže kapsaicin su se pokazale djelotvornima u otklanjanju bolova tokom postoperativnog perioda kod pacijenata s kancerogenim oboljenjima.
Osim toga, čili papričice mogu pomoći i kod loše probave, a za to se najdjelotvornijom pokazala kajenska paprika, ali u malim količinama.