ZDRAVLJE U KUĆI

Prevencija bolesti je najvažnija: Biljke i začini u borbi protiv raka

Piše: Avaz.ba

21.9.2017

Biljke i začini vrlo su snažni prirodni borci protiv kancerogenih oboljenja i mnogih drugih bolesti. To su biljke koje nas okružuju i nadohvat su ruke.  

- Đumbir

Đumbir ima dugu tradiciju u narodnoj medicini, a koristi se za liječenje mnogih stanja i bolesti od prehlade do opstipacije. Možemo ga koristiti u svježem obliku, kandirani ili mljeveni. Iako se mljeveni i svježi đumbir poprilično razlikuje po okusu, đumbir u prahu možete koristiti kao zamjenu za svježi i to 1/8 kašike đumbira u prahu je dovoljna da zamijeni 1 kašiku svježe naribanog korijena đumbira.

Konzumiranje đumbira i proizvoda na njegovoj bazi uveliko mogu pomoći za mučnine uzrokovane hemoterapijama.

- Kurkuma

Kurkuma je korijen koji pripada istoj porodici biljaka kao i đumbir i nezamjenjiv je sastojak karija. Komponenta kurkumin koju kurkuma sadrži je dokazano antioksidant te posjeduje protuupalne osobine koje potencijalno mogu zaštititi od razvoja kancerogenih oboljenja. Ekstrakt kurkume istraživan je na različite načine, da bi se utvrdilo kako utječe na liječenje pojedinih vrsta kancerogenih oboljenja kao što su rak debelog crijeva, prostate i kože.

- Čili papričice

Kapsaicin koji se nalazi u čili papričicama je djelotvoran lijek protiv bolova i mnoge kreme protiv bolova uzrokovanih artritisom sadrže upravo ovu komponentu. To nikako ne znači da treba trljati bolno mjesto čili papričicom jer se njome treba rukovati pažljivo. Kreme koje u sebi sadrže kapsaicin su se pokazale djelotvornima u otklanjanju bolova tokom postoperativnog perioda kod pacijenata s kancerogenim oboljenjima.

Osim toga, čili papričice mogu pomoći i kod loše probave, a za to se najdjelotvornijom pokazala kajenska paprika, ali u malim količinama.

Ruzmarin

Ova mirisna biljka karakteristična je za područje Mediterana, gdje se najviše koristi, a bogat je izvor antioksidanata. Zbog svog porijekla ruzmarin ćete često pronaći u italijanskim jelima, a možete ga kombinirati u supama, umacima od paradajza, kao i u marinadama za meso.

Ruzmarin može pomoći kod detoksikacije, problema s čulom okusa, slabom probavom i gubitkom apetita. 

Menta

Menta pomaže kod simptoma uzrokovanih sindroma iritacije crijeva, kao i kod trovanja hranom. Menta umiruje mišiće i podstiče protok žuči. Čaj od mente umiruje stomak nakon tretmana protiv raka, a efektan je u liječenju bolnog grla, ali i bolnih ranica koje se stvaraju u ustima usljed hemoterapije i radijacije.

Kamilica

Kamilica je poznata po svojim umirujućim osobinama i kroz historiju se koristi za liječenje mnogih stanja. Pomaže kod nesanice, efektno liječi bolno grlo i ranice u ustima nastale zbog hemoterapije i radijacije.

Bijeli luk

Bijeli luk je bogat flavonoidima, selenijem, oligosaharidima, argininom. Ipak, najaktivnija komponenta bijelog luka je svakako alicin koji mu daje karakterističan miris i otpušta se kada se bijeli luk zgnječi ili nascjecka.

Nekoliko istraživanja je dokazalo da redovnim konzumiranjem bijelog luka smanjujemo rizik od nastanka raka želuca, jednjaka, debelog crijeva, pankreasa i dojke. U borbi protiv raka pomaže tako što smanjuje bakterijske infekcije i formiranje supstanci koje uzrokuju rak. Podstiče detoksikaciju organizma i jača imunološki sistem. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.