ZDRAVLJE U KUĆI

Nizak krvni pritisak nije bezazlen

( Ilustracija)

Piše: Avaz.ba

11.9.2017

Nizak krvni pritisak nije direktna prijetnja zdravlju, ali uzrokuje brojne neprijatnosti. Simptomi niskog pritiska su osjećaj slabosti, umora, osjećaj praznine u glavi, vrtoglavica, pad koncentracije, pomućenje vida, mučnina, ubrzano i plitko disanje, hladna i blijeda koža te žeđ, a mogu ga uzrokovati različita stanja, poput dehidracije, depresije, bakterijske infekcije, kardiovaskularnih bolesti, obilnih krvarenja te ovisnosti o alkoholu i nikotinu. 

Često je za nizak krivni pritisak kriva genetika, a iako ga ne možemo trajno izliječiti, postoje pravila kojih se treba pridržavati kako bismo ga držali pod kontrolom te sebi barem malo olakšali svakodnevicu.

Osobe s niskim krvnim pritiskom trebaju pomno pratiti dnevni unos tekućine, jer one povećavaju pritisak i sprečavaju dehidraciju. Preporučljivo je tokom dana popiti dva do tri litra vode, a ako žudite za slađim napicima, dobra su zamjena čajevi s niskokaloričnim sladilima.

Osobama niskog pritiska često preporučuju kafu, ali s njom treba biti oprezan. Kafa, iako povisuje pritisak, djeluje kao diuretik te je njen učinak kratkoročan pa, koliko brzo povisi pritisak, jednako ga brzo i snizi. Zato je jedna šoljica jutarnje kafe sasvim dovoljna, a tokom popodneva možete popiti zeleni čaj, bogat teinom, koji je zdraviji od kofeina.

Također, oni koji imaju nizak pritisak, češće se umaraju nego osobe s normalnim krvnim pritiskom pa im je potrebno i više odmora i sna. Preporučljivo je spavati osam sati na dan, a osobe s nižim krvnim pritiskom, trebale bi prilagoditi količinu sna prema vlastitim potrebama pa je moguće da će nekima biti potrebno i više sati sna. Uvijek uz krevet držite čašu vode kako biste ujutro mogli popiti tekućine koja će vam ublažiti simptome slabosti koje, zbog niskog pritiska, vrlo vjerovatno osjećate. Također, pazite da nikada ne ustajete naglo iz kreveta nego se postepeno iz ležećeg položaja zadržite nekoliko sekundi u sjedećem pa tek onda ustanite.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.