Zubari otkrili tajnu: Ovo je hrana koju redovno jedete i koja može da vam uništi zube

Avaz.ba
11.08.2017 17:31
A
A
A

Dobro je poznato da slatko pruzrokuje karijes, a crveno vino ostavlja mrlje na zubima ako ga često konzumirate.

Međutim, postoje i druge, naizgled, bezazlene namirnice koje mogu nanijeti štetu zubima i narušiti oralnu higijenu.

Ovo je lista namirnica koje biste trebali da izbjegavate po savjetu stomatologa:

Suncokretove sjemenke

Imaju čvrstu spoljašnju ljusku koja može oštetiti zube kada je grickamo. Ako ste ljubitelj ove zdrave grickalice, bolja opcija biće već oljuštene sjemenke.

Kocke leda

Ne bi trebalo da grickate led zubima. Kada stisnete 2 kristala jedan uz drugi, jedan mora da pukne.

Kocke leda mogu izazvati oštećenja zubne gleđi jer su tvrde. Takođe, konzumiranje izrazito hladnog ili vrućeg pića nepovoljno djeluje na zube.

Sportska pića

Iako ta pića sadrže elektrolite koji pomažu mišićima nakon treninga, nemojte zaboraviti da su puna šećera. Nije loše ponekad popiti sportsko piće, ali nemojte da vam postane navika.

Voda sa ukusima

Iako voda sa ukusima nema šećera, sadrži kiseline koje uništavaju zube.

Zbog dodataka kao što su šećer ili kiseline, voda sa ukusima i sportska pića mijenjaju pH vrednost pljuvačke, povećava se kiselost, a to smanjuje otpornost zubne gleđi.

Jednom uništena gleđ, teško će se obnoviti. Tada zubi postanu osjetljivi na karijes, upale i infekcije. Najbolje je piti običnu vodu.

Sušeno voće

Zbog svoje ljepljivosti suho voće se duže zadržava na zubima, a aktivnost bakterija koje razgrađuju šećer raste, kao i kiselost, pa tako može doći do nastanka karijesa.

Čips

Hrana koja sadrži skrob, poput čipsa, uzrokuje karijes. Enzimi iz pljuvačke započinju proces varenja ove hrane u vašim ustima razgrađivanjem ugljiko hidrata u šećer koji postaje hrana bakterijama u ustima.

Čips se može zadržati između zuba i doprinijeti razvoju zubnog plaka. Ako povremeno uživate u čipsu, pobrinite se da nakon konzumiranja isperete usta sa dosta vode i obavezno koristite zubni konac.

Alkohol

Alkohol isušuje usta i tako doprinosi nastanku karijesa.

Zbog smanjenog lučenja pljuvačke gubi se njena funkcija ispiranja, pa se povećava osetljivost zuba i sluzokože usne duplje.

Trebalo bi obratiti pažnju kakve namirnice svakodnevno jedete i kakva pića pijete, ukoliko želite da održite dobru oralnu higijenu.