ZDRAVLJE U KUĆI

Koža ljeti više pati više nego ikad: Evo kako izbjeći neugodne iritacije

Avaz.ba

11.8.2017

Ljeto, more i sunce čine čuda za organizam, ali ostavljaju i neželjene tragove na koži i kosi. Najosjetljivije područje je koža lica, koja nas, uprkos svoj brizi ovog svijeta, može neugodno iznenaditi pod utjecajem agresivnih vanjskih faktora.

Ljetni osipi i prištići česta su pojava, a uzročnici su razni - najčešće je krivac pojačano znojenje i korištenje neadekvatnih, pretjerano masnih krema.

Sunce površinu kože isušuje, a more je dezinficira, ali u dubljim slojevima, tj. u lojnim žlijezdama, zna se stvoriti problem i tada je samo pitanje dana kada će se koža osuti. Kako bi se izbjegla ta neugodna pojava, potrebno je obaviti temeljito čišćenje, ali postoje i neki trikovi koje možemo slijediti za vrijeme ljetnih mjeseci.

Dermatolozi upozoravaju na jednu od najčešćih grešaka koju ljudi rade kada kupuju kreme za sunčanje. Iako ne biste to pomislili, najgore što možete napraviti za kožu je kupiti vodootpornu kremu. Taj tip proizvoda jači je od uobičajenog pa ispod nanesenog sloja zadržava prljavštine i višak masnoće, a na taj način zatvara pore i uzrokuje pojavu prištića.

Birajte lagane, hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom, a nakon kupanja ponovite nanošenje. I ne ograničavajte upotrebu SPF-a samo na sate koje provodite na plaži, zaštita lica od UV zraka potrebna je tokom cijelog dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.