NAKON USVAJANJA IBRA

Spajić: Večeras ćemo proslaviti historijski trenutak

Poslije početnog entuzijazma, imali smo dug period suše, rekao je Spajić

Spajić u Crnoj Gori. newsroom.consilium.europa.eu

S. S.

prije 2 dana

Crna Gora je pred ciljem i večeras će svi proslaviti historijski trenutak, poručio je premijer Milojko Spajić, prenose Vijesti.me.

- Ovo je historijski prelomni trenutak za Crnu Goru i Evropsku uniju. Prošlo je 11 godina od 2013., kada su prvi put najavljena privremena mjerila. Crnoj Gori je trebalo 11 dugih godina. Poslije početnog entuzijazma, imali smo dug period suše. Srećom, u posljednjih sedam mjeseci smo ubrzali sve procese - rekao je Spajić novinarima uoči Međuvladine konferencije u Briselu na kojoj je Crna Gora dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Spajić je rekao da su postigli nevjerovatne stvari koje se mogu uporediti sa rezultatima posljednjih sedam godina, za samo sedam mjeseci.

Privremeni kriterijumi

- Veoma smo ponosni na postignuća. Također, za Evropsku uniju (EU), ovo je veliki dan jer smo mi prva zemlja koja je, po novoj metodologiji, "u borbi" testirana za privremene kriterijume. Dakle, mi smo, na neki način, ledolomci za sve druge zemlje zapadnog Balkana i druge kandidatske države. Ako je proteklih sedam mjeseci bilo neki kriterijum, a ne samo privremeni, očekujemo da ćemo postati 28. članica do 2028. godine - poručio je Spajić.

Ministrica vanjskih poslova Belgije Adža Labib rekla je da je važno da se koncentrišu na integracioni put Crne Gore ka EU i to je način na koji će Belgija završiti predsjedavanje EU, kao što ga je i počela.

Podsjetila je da je na početku belgijskog predsjedavanja u januaru otvorena Međuvladinu konferenciju sa Crnom Gorom.

- Ohrabrili smo ih da nastave sa reformama. To je bio jedan izazov da organizujemo još jednu Međuvladinu konferenciju tokom našeg predsjedavanja. I oni su to uspjeli, jer su bili sposobni da usvoje te zakone i definišu strategiju reformi koja je na nivou kako bi smo mogli da nastavimo da napredujemo i da danas imamo novu Međuvladinu konferenciju - kazala je Labib.

Nezavisnost pravosuđa

Od sutra će, kako je rekla, Crna Gora moći da se fokusira na vladavinu prava, nezavisnost pravosuđa i borbu protiv korupcije.

- Svi znamo da je put pridruživanja Evropskoj uniji dug i težak, ali na kraju postoji nada za veću stabilnost i povećanu prosperitet. Takođe, to je poruka nade koju Crna Gora šalje svom stanovništvu, poruka nade za pridruživanje koje je sve bliže i bliže, ali i pozitivna poruka za cijeli region zapadnog Balkana - poručila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.