KAKVU KAZNU JE DOBIO

Vlasnik streljane u kojoj je dječak ubica učio pucati sklopio sporazum: Priznao da je dao lažni iskaz u istrazi masakra u "Ribnikaru"

Dječak ubica u vrijeme izvršenja ovog zločina nije imao navršenih 14 godina, pa samim tim nije krivično odgovoran

Kosta K. imao 13 godina u trenutku masakra. Društvene mreže

N. Aj.

prije 5 dana

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu, 21. juna 2024. godine, u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažni iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog djela s okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsjednikom i odgovornim licem sportskog kluba „Partizan practical Shooting“ prema kojem je on priznao da je lažno svjedočio prilikom ispitivanja u Tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića, oca dječa ubice Koste, zbog krivičnog djela teška djela protiv opće sigurnosti.

Pet mjeseci zatvora

Okrivljeni je priznao da je izvršio krivično djelo davanje lažnog iskaza, te će na osnovu ovog sporazuma biti osuđen na kaznu od pet mjeseci zatvora koju će izdržati u prostorijama u kojima stanuje (kućni zatvor).

Također, prema sporazumu, okrivljeni će platiti troškove krivičnog postupka u iznosu koji odredi sud.

Javni tužioci, okrivljeni i njegovi branioci odrekli su se prava na žalbu protiv sudske odluke koja će biti donijeta na osnovu ovog sporazuma.

Sporazum će biti predat Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, piše Blic.rs.

Prema ocjeni VJT-a u Beogradu, okrivljeni Ivanović je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu, 21. juna 2024. godine, dao istinit iskaz koji je u skladu s ostalim predloženim dokazima.

Ratko Ivanović je u svojoj odbrani naveo da je Miljana Kecmanović bila sa sinom ispred streljane i da je dječak sam ušao u nju.

- Vlasnik streljane je rekao da je Vladimir Kecmanović insistirao da njegov sin gađa iz pištolja koji je bio u njegovom vlasništvu - rekao je izvor "Blica" upoznat s dešavanjima u sudnici.

Ratko Ivanović, vlasnik streljačkog kluba, kao i instruktor u tom klubu Nemanja Marinković optužnicom su se teretili za krivična djela davanje lažnog iskaza, jer su, kako se sumnja, u Tužilaštvu tvrdili da dječak ubica nije pucao u tom klubu.

Ivanović i Marinković su na prethodnom suđenju rekli da se ne osjećaju dobro zbog čega je njihovo izlaganje odgođeno za danas.

Majka Miljana i otac Vladimir Kecmanović su na prethodnim suđenjima iznijeli odbranu i odgovarali na pitanja Tužilaštva, suda, branilaca i oštećenih, međutim, oni nisu željeli da odgovaraju na pitanja punomoćnika oštećenih.

Kecmanovići od početka ovog postupka negiraju krivicu.

DNK na čahuri

Otac dječaka optužen je da je izvršio krivično djelo teško djelo protiv opće sigurnosti jer je dijete od 13 godina vodio u streljanu i učio da puca, kao i da nije adekvatno čuvao oružje u kući.

Majka Miljana Kecmanović je optužena jer je njen DNK pronađen na jednoj čahuri u učionici u kojoj je masakr počinjen.

Dječak ubica koji u vrijeme izvršenja ovog zločina nije imao navršenih 14 godina, pa samim tim nije krivično odgovoran, pucao je na svoje drugare iz dva očeva pištolja koja je uzeo 1. maja.

Potom ih je kobnog dana stavio u svoj ranac, otišao u školu i tokom prvog časa ubio 10 osoba i ranio još petero djece i nastavnicu historije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.