PREMA EU MATRIXU

Željana Zovko najuticajnija hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu

EU Matrix je razvio algoritam koji se temelji na položaju zastupnika u Evropskom parlamentu, njihovoj ulozi u zakonodavnim spisima, ukupnom učinku

Željana Zovko. EPP

A. O.

20.10.2022

Željana Zovko je najuticajnija  hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu prema MEP Influence Indexu 2022 EU Matrixa. 

Istraživačka platforma navodi 100 najboljih zastupnika koji su ključni u oblikovanju europskih politika, a najutjecajnijim zastupnikom proglašena je predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.


Lista EU Matrixa. EPP

Kako bi izmjerio uticaj pojedinog zastupnika u Evropskom parlamentu na parlamentarni rad, EU Matrix je razvio algoritam koji se temelji na položaju zastupnika u Evropskom parlamentu, njihovoj ulozi u zakonodavnim spisima, ukupnom učinku tokom glasanja i mreži koju su izgradili tokom svoje karijere u Evropskom parlamentu.

Zovko je u Evropskom parlamentu potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i zamjenica koordinatora Evropske pučke stranke (EPP) za vanjske poslove. Također je potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom te je članica Predsjedništva Kluba zastupnika EPP-a u Evropskom parlamentu. Tokom ovog saziva, Zovko je kao izvjestiteljica EP-a pregovarala na Instrumentu za pretpristupnu pomoć, a u ime Kluba zastupnika EPP-a bila je izvjestiteljica za nekoliko izvještaja, uključujući o Novom evropskom Bauhausu, evropskim medijima u digitalnoj deceniji i sigurnosnoj saradnji EU-a i Afrike u Sahelu, Zapadnoj Africi i Rogu Afrike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.