HRVATSKI PREMIJER

Plenković primio u posjetu Abazovića: Crna Gora najviše napredovala na putu ka EU

Crna Gora je zemlja koja je otvorila svih 35 poglavlja u kojima je strukturirana pravna stečevina EU, naveo je Plenković

Abazović pozvao Plenkovića da uzvrati posjetu Crnoj Gori. Marko Lukunic / Pixsell

E. Ć.

12.7.2022

Premijer Crne Gore Dritan Abazović stigao je u službenu posjetu Zagrebu na poziv hrvatskog kolege Andreja Plenkovića koji ga je pozvao 30. aprila, kada mu je uputio čestitku povodom stupanja na dužnost.

Plenković je rekao da je Crna Gora najviše napredovala u procesu pristupa Evropskoj uniji, te istakao kako će je Hrvatska i dalje podržavati na tom putu. 






      

Jačanje gospodarske saradnje

On je dodao da dvije zemlje rade na jačanju gospodarske saradnje i rješavanju preostalih bilateralnih pitanja.

- Pregovaraju 10 godina. Crna Gora je zemlja koja je otvorila svih 35 poglavlja u kojima je strukturirana pravna stečevina EU. U fazi smo da želimo da se kreće prema što učinkovitijem ispunjavanju kriterija za zatvaranje tih poglavlja.

Mislim da uz dobru dinamiku i političku potporu te rješavanje određenih prethodnih političkih pitanja i kriterija, osobito formiranje i popunjavanje Ustavnog suda, tada bi mogla bez većih problema ubrzati svoju dinamiku. Mi ćemo je na tom putu naravno podržati - rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

Hrvatska dovela EU na granice Crne gore

S druge strane, Plenković je rekao da je budućnost Hrvatske i Crne Gore zajednička, te da svoju zemlju vidi kao dio Evropske unije. Također, zaželio je da se odnosi dvije zemlje podignu na najveću moguću razinu.

- Mi smo zahvalni Hrvatskoj što je Evropsku uniju dovela na naše granice i očekujem da upravo Hrvatska, kao naš najbliži komšija, naša bratska država, bude glavni pokretač svega onoga europskog u Crnoj Gori. Postoje zadaci koje moramo riješiti, pitanja za koja je potreban širi konsenzus - izjavio je Abazović.

Podsjetio je da je Plenković prvi premijer koji mu je uputio poziv za posjetu.

- Ovaj termin je i simboličan, sutra je Dan državnost Crne Gore - dodao je Abazović koji je Plenkovića pozvao da uzvrati posjetu Crnoj Gori.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.