NEGIRAO KRIVICU

Veljović: Osveta slučajnog premijera koji je imao namjeru da se dodvori crkvi Srbije

I sada sam vrlo jasno saopćio da nisam kriv, kazao je on

Veselin Veljović. TVCG

A. O.

1.2.2022

Savjetnik za bezbjednost predsjednika države Mile Đukanovića, Veselin Veljović kojem se sudi za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, negirao je danas krivicu pred sudijom cetinjskog Osnovnog suda.

- Sve ovo bilo je osmišljeno kao politički nalog i osveta slučajnog premijera koji je imao namjeru da se dodvori crkvi Srbije u Crnoj Gori, a u svrhu tuđe države, tuđe crkve i tuđih interesa - rekao je Veljović pred sutkinjom Marijom Ćupić.

On je u sudnici rekao i da će se ovih dana sve završiti, ali i da vjeruje da zaslužuju takvu sudbinu, kako su radili.


Saslušani svjedoci

- I sada sam vrlo jasno saopćio da nisam kriv, posebno da nisam uradio bilo koje krivično djelo, a ne napad na policijske službenike. Sagledavajući optužni prijedlog, uvidio sam da se on ne zasniva na istini i činjenicama - rekao je Veljović. 

Do sada je, kako je kazao, saslušano od 20 svjedoka, od kojih nijedan izjavio da ih je on udario, gurao i na taj način zloupotrijebio svoju poziciju.

- Naprotiv, kolega sa kojim sam razgovarao, u komunikaciji koja je trajala oko 20 minuta, a na tom snimku se vidi samo posljednjih 10 sekundi, je vrlo je jasno saopćioo da mi je on dao saglasnost da mogu da prođem. To je bio razlog koji me je motivirao da krenem u odnosu na saglasnost policijskih službenika, koja je konstatovana u zapisniku kod tužioca. Da te saglasnosti nije bilo, naravno da ne bih ni krenuo - poručio je. 

Nakon toga je, dodaje, sve stavljeno u kontekst "pokreta koji je bio iza mene".

- "Građana, okupljenih, koji su me potiskivali. Sve drugo je bilo uslovljeno moje kretanje, a za posljedicu smo imali to što je sam postupak koji je pokrenut - naveo je on.


Nije potvrđena teza optužbe

Njegov advokat Nikola Martinović naveo je da niko od svjedoka nije potvrdio tezu optužbe.

- Odbrana je bila spremna danas, na osnovu onoga što su svjedoci već saopćili tužiocu da zaključimo ovaj predmet, ali on to nije prihvatio. Tužilac pokušava da kupi vrijeme kako bi spasio obraz nekim bezbjedonosnim strukturama koje su početkom septembra vodile i montirale ovaj proces - kazao je Martinović.

Martinović je dodao da nije bilo razloga da se današnji pretres odlaže.

- Postojali su svi uslovi da sud donese odluku, a tužilac je to odbio - naveo je Martinović.

Suđenje Veljoviću pred cetinjskim Osnovnim sudom, počelo je danas u 13.30 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.