AFERA U SRBIJI

Voditeljica uputila brutalnu poruku Sarajki: Darija, obiđite djecu sa smetnjama, ako stignete od frizera i skupih večera

I ne, nije dovoljno da oformite radnu grupu – nego nam javite rezultate, navela je Obućina

A. J.

1.7.2021

Obućina i Kisić-Tepavčević. Nova S / Facebook

"Nije dobro veče, a neće nam biti ni dobar dan ni bolje sutra. Jer je od brige za našu djecu ostala samo briga za njihovu. Najužeg kruga vrhuške".

Tim riječima počela je emisiju "Pregled dana" Newsmax Adria Jelena Obućina, a nakon što je u medije dospio izvještaj o sistemskom zlostavljanju djece sa smetnjama u razvoju u ustanovama socijalne zaštite nakon čega je Ministarstvo za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Srbije na čelu s ministricom Darijom Kisić-Tepavčević pozvalo grupu nеvladinih organizacija da dostave hitno i neodložno dokaze o tim navodima

- Naša djeca sa smetnjama u ravoju bez roditeljske brige – dane provode u metalnim krevetima, atrofiranih mišića i u bolovima. Smrad urina, znoja, fekalija i prljave posteljine je njihov vazduh. Zanemareni su, bez dovoljno medicinske njege, često zlostavljani. Tinejdžeri izgledaju kao djeca jer se nisu razvili. Vremenom, zbog ležanja, glave im postaju ravne. Bebe najčešće dočekaju preranu smrt – ostali su osuđeni na sporu – u kavezu. Osoblje je uvijek preopterećeno, nerijetko nestručno. Ne vjeruje u nalaze nevladinih organizacija Darija i traži dokaze.

Gospođo – ovo Vam je Kulina – bez slike. Po dokaze sami pješice po ustanovama koje su Vam u nadležnosti. Obiđite djecu koja su vam povjerena. I ne, nije dovoljno da oformite radnu grupu – nego nam javite rezultate, ako stignete od frizera, proslava, skupih večera i tv nastupa - završila je Obućina.

Iz Ministarstva su ranije saopćili da je znošеnjе paušalnih tvrdnji o ovako ozbiljnom kršеnju zakona i standarda, bеz toga da su nеvladinе organizacijе dostavilе nadlеžnim organima jasnе dokazе, krajnjе nеodgovorno i nеozbiljno, "sa jasnim ciljеm urušavanja sistеma socijalnе zaštitе i uznеmirеnja javnosti".


U saopćenju Ministarstva, na čijem čelu je Kisić-Tepavčević, tvrde da u okviru svojih nadlеžnosti rеdovno sprovode inspеkcijskе nadzorе u kojima utvrđuju i kontrolišu uslovе života i zaštitu korisnika u ustanovama socijalnе zaštitе za smjеštaj, kao i primjеnu standarda od stranе zaposlеnih koji sе odnosе na komplеtnu zaštitu korisnika.


Podsjećamo da je Darija Kisić-Tepavčević rođena Sarajka, a u glavnom gradu BiH je završila tadašnju osnovnu školu "Slobodan Vuković" kao đak generacije. Školovanje je nastavila u Trećoj gimnaziji.


Sa 17 godina dočekao ju je rat pa je s bratom preselila u Bileću, kod očeve porodice, dok su joj roditelji ostali u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.