BH UMJETNIK

Slike Amera Hadžića izložene u art hotelu Motto u Beču

Hadžićev rad je ove godine predstavljen i na izložbi u Bečkoj galeriji

Amer Hadžić. Studio Zucker

FENA

prije 3 dana

Bosanskohercegovački umjetnik Amer Hadžić izlaže u prostorijama luksuznog bečkog hotela Motto. Riječ je o art hotelu , unutar kojeg gosti imaju priliku bukirati sobe sa radovima svjetski renomiranih imena poput Gustava Klimta i Egona Schielea.

Narednih godinu dana gosti hotela će imati priliku uživati u 10 slika bosanskohercegovačkog autora. Slike su postavljene u različitim zdanjima kao i u poznatom hotelskom restoranu Chez Bernard, a Hadžić je prvi umjetnik sa naših prostora čiji radovi zvanično krase hotelski ambijent.

Hadžić je u izjavi za Fenu kazao da mu je veliko zadovoljstvo što ima priliku da svoj rad predstavi na ovako ekskluzivnom mjestu i uz ovakve okolnosti.

- Art hotel Motto je definitivno jedna od onih lokacija na kojim su slike koje trenutno radim kao i njihova tematika u svom prirodnom ambijentu. I ranije su umjetnici izlagali radove koji su imali političke konotacije, ali i dosta slobodne i necenzurirane interpretacije jave, te su kao takvi predstavljeni i promovisani u prostorijama ovog hotela. Za mene je bitan taj momenat neuslovljenosti, pogotovo ako uzmemo u obzir da slikam prikaze koji su na granici između klasičnih umjetničkih djela i djela popularne kulture, služeći se jezikom sarkazma kako bih ukazao na društvene i političke tendencije današnjice - kazao je Hadžić.

Art hotel Motto od prošle godine u svojim Art Deluxe sobama predstavlja i rad savremenih umjetnika, te prema riječima hotelskog menadžmenta projekat ima za cilj da stvori ambijent unutar kojeg se stimulišu čula posjetitelja suprotstavljanjem luksuznog secesionističkog stila sa smjelim djelima savremene umjetnosti.

Hadžićev rad je ove godine predstavljen i na izložbi u Bečkoj galeriji Atelier fur Angewandete Kunst unutar koje je prikazano 28 radova, a umjetnik naglašava kako se njegovo etabliranje na bečkoj sceni nastavlja i u budućnosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.