KOMENTAR DANA

Svi su isti, ublehaši!

Dodik i Konaković k'o Frejzer i Ali, samo se čeka bokserski meč da odmjere snage

Dom naroda PSBiH. Fena

Miralem  Aščić

prije 3 dana

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH prekinuta. Bošnjaci jedno. Srbi drugo. Hrvati treće. I tako mjesecima. Blokada za blokadom. Vlast posvađana, opozicija neurotična - penzionerski raspoložena.

Ni tamo ni 'vamo. DF-ovci obični megafoni SDA-ovcima. Svi kao papige ponavljaju jedno te isto. „Evropski put“, „Dajte nam budžet...“, „Dajte Izborni zakon“, niko još Vukoju da preboli, suze rone „profesori“ iz poslaničkih klupa koji uče studente „pravu“. Jadni i studenti i takvi profesori.

I osim floskula, jeftinih političkih poena, na TV ekranima gledamo red penzionera, red „stručnjaka“, red samoprozvanih eksperata, pa red „profesora“. I šta od toga ima narod?!

Nema ništa. Narod gleda i šuti. Teško nam je, nema para, nema posla, nema penzija, nema minimalca, nema ničega. Skupo, ubij bože, šta ćemo, kako ćemo...?!

Mozak da pukne! U jednom danu sjednice i Parlamenta i Vijeća ministara i ministarska konferencija o tome šta smo uradili da idemo u Evropsku uniju, odluka CIK-a da kinder-jaje i lutrija odlučuju delegate 1. jula, tačno u podne. I to uživo.

I u danu kada se mora sastati posvađana državna koalicija. Dodik i Konaković kao Džo Frejzer (Joe Fraizer) i Muhamed Ali (Muhammad). Samo se čeka bokserski meč da odmjere snage, ako prije toga Dodik javno ne baci rukavicu ambasadoru Majku Marfiju (Michael Murphy). I dok u BiH vlada cirkus, Evropa nas ne čeka.

Moldavija i Ukrajina pregovaraju, Crna Gora napreduje strahovito, samo su u BiH top-tema „supermen“ Ramo Isak i Snaga naroda... Tiktoker i ministar svega, osim policije, jer o tome najmanje zna i govori.

Kako se bliže izbori, sve je više populizma, cirkusanata i prodavača magle. A ruku na srce, vlast čeka juli, čeka odmore. Za mjesec neće biti ničega, ni sjednica ni zasjedanja. Svi će negdje „razguliti“, na brojne destinacije, u vikendice, apartmane, a narod?! Narod će i dalje gledati, k'o blećak. I govoriti: “Šta je ovo skupo, ubij bože.“

Kakav narod takva i vlast. Bili to zeleni, crveni, trojka jedna, druga. Svi su isti. Samo gledaju sebe i fotelje, a za narod im se je*e! Sve goli ublehaši. Čast izuzecima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.