LIČNOST DANA

Silvinjo, selektor Albanije: Skida skalp velikanima

Nedostajalo je „fortune“ protiv Italije, ali se ona vratila na meču s Hrvatskom

Silvinjo: Odličan posao na klupi Albanije. Platforma X

20.6.2024

Ako ste bili odličan fudbaler, ne znači da ćete biti i dobar trener. Međutim, to u slučaju proslavljenog Brazilca Silvinja (Sylvinho) ne znači. Osvajač Lige prvaka s Milanom i Barcelonom je početkom 2023. preuzeo reprezentaciju Albanije, a onda napravio veliki uspjeh - odveo je na Evropsko prvenstvo.

Ovo je drugo prvenstvo Evrope koje ova reprezentacija igra, a Albanija je protiv favorizirane Hrvatske uspjela doći do prvog boda, nakon što su Albanci pokazali zube protiv aktuelnog prvaka Evrope Italije (1:2).

Ako je nedostajalo „fortune“ da Albanci osvoje bod protiv Italije, ona je bila na njihovoj strani protiv Hrvatske. Kada su bili na konopcima, dok su Hrvati slavili - pao je gol. Igrala se 95. minuta kada je Klaus Đasula (Gjasula) matirao Dominika Livakovića.

Silvinjo je u pojedinim segmentima nadmudrio svog kolegu Zlatka Dalića, inače bronzanog s prethodnog Svjetskog prvenstva. Pokazao je svoje trenersko umijeće, a, osim znanja, ranije je dokazao i da je veliki profesionalac. Preselio se u Tiranu kako bi „osjetio“ Albaniju i što bolje sarađivao s fudbalerima. Rezultat svega toga se uveliko vidi.

Silvinjo Mendes Kampos Džunior, kako mu je puno ime, rođen je 12. aprila 1974. u Sao Paulu. U svojoj trenerskoj karijeri do sada je vodio još Lion i Korintijans, a s Albancima je naoštren da skida skalp velikanima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.