GRUPA B

Ova reprezentacija je ostvarila uspjeh samim plasmanom: Albanija - totalni autsajder u "grupi smrti“

Nikada ranije nisu igrali s Hrvatskom. Imaju negativan omjer protiv Italije i Španije

Reprezentacija Albanije. AP

12.6.2024

Za grupu B možemo reći da je „grupa smrti“. Očekuje se da će biti mrtva utrka Hrvatske, Italije i Španije za prolaz dalje. Ali fudbal ne bi bio fudbal da se sve zna unaprijed. Jer onda šta bi bile čari ove prelijepe igre?

Upravo zbog toga su tu Albanci, da dokažu da se svaki bod mora zaslužiti na terenu. Uostalom, to što se Albanija kvalifikovala na Euro kao prvi u grupi, a tu su bili još Češka, Poljska, Moldavija i Farski Otoci, je uspjeh sam po sebi.

Drugi nastup

Albancima je ovo drugi nastup na evropskim prvenstvima. Prvi je bio onaj 2016., kada su ostvarili i historijsku pobjedu protiv Rumunije (1:0). Apsolutni su autsajder u grupi, pa samim tim i nemaju šta da izgube.

Do sada nisu uspijevali izvući pozitivan rezultat i okršaja s Italijom i Španijom, dok protiv Hrvatske nikada nisu igrali. Sada će imati priliku za to...

Reprezentaciju Albanije je početkom 2023. godine preuzeo proslavljeni Brazilac i osvajač Lige prvaka s Milanom i Barcelonom Silvinjo (Sylvinho). Imao je jedan zadatak koji je i ispunio – plasman u Njemačku na Evropsko prvenstvo.

Silvinjo: Legenda na klupi Albanije. AP

Bez zvijezda

Za razliku od drugih reprezentacija na Evropskom prvenstvu, Albanci nemaju velike zvijezde. Međutim, ono što je krasilo ovu ekipu tokom kvalifikacija jeste timska igra. Radi se o grupi dobrih fudbalera, koji igraju bitne role u svojim klubovima, što Silvinju daje prostora za raznovrsniju taktiku i pristup utakmici, nebitno ko bio na drugoj strani.

Gledajući vrijednost, najskuplji eksponat u albanskom izlogu je Armando Broja, koji je odigrao 27 utakmica za Čelzi, iako je i ove, kao i prethodne, mnogo bio povrijeđen. Od istaknutijih imena tu su Atalantin Berat Đimsiti (Djimsiti), iskusni Elsaid Hisaj (Hisay), golman Ertrita Beriša (Berisha), a bitne role ima i Lećeov dvojac – Medon Beriša (Berisha) i Jlber Ramadni (Ylber).

Broja: Prva zvijezda tima. Platforma X

Raspored utakmica

Albanija prvu utakmicu igra protiv Italije (15. juni, Dortmund). Potom će odmjeriti snage s Hrvatskom (19. juni, Hamburg), a onda je očekuje duel sa Španijom (24. juni, Dizeldorf).

Kompletan sastav

Selektor Albanije Silvinjo je na Euro poveo sljedeće igrače:

Golmani: Etrit Beriša (Berisha, Empoli), Elhan Kastrati (Citadelja), Tomas Strakoša (Thomas Strakosha, Brentford)

Odbrana: Mario Mitaj (Lokomotiv Moskva), Elseid Hisaj (Lacio), Arlind Ajeti (Kluž), Berat Đimsiti (Atalanta), Enea Mihaj (Famalikao), Ardian Ismaili (Empoli), Maraš Kumbula (Marash Kumbulla, Sasuolo), Naser Aliji (Voluntari)

Vezni red: Ivan Baliu (Balliu, Rajo Valjekano), Klaus Gjasula (Darmštadt), Jasir Asani (Gvangju), Nedim Bajrami (Sasuolo), Kazim Lači (Qazim Laci, Sparta Prag), Jlber Ramadani (Leće), Kristjan Aslani (Asllani, Inter), Amir Abraši (Abrashi, Grashopers)

Napad: Rej Manaž (Sivaspor), Armando Broja (Čelzi), Taulan Seferi Sulejmanov (Banijas SC), Ernes Muci (Bešiktaš), Mirlind Daku (Rubin Kazan) i Arber Hoksha (Hoxha, Dinamo Zagreb).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.