GRUPA A

Na Euru ciljaju novi najbolji rezultat: Švicarska - Posljednji voz

Kruna za ovu generaciju Švicaraca bi bio plasman dalji od četvrtfinala na Euru

Reprezentacija Švicarske. AP

12.6.2024

Reprezentacija Švicarske je u protekla dva desetljeća postala jedna od najkonstantnijih na evropskoj i svjetskoj fudbalskoj sceni.

Rezultati se nižu iz godine u godinu, ali Euro 2024 bi za izabranike Murata Jakina (Yakin) mogao biti posljednji voz za neki veći uspjeh, s obzirom da im okosnicu reprezentacije čine igrači u 30-im godinama, te da je pitanje koliko će još moći nastaviti s igranjem na najvišem nivou. Grupa je mogla biti i bolja po njih, s obzirom da će, osim domaćina Njemačke, tu još biti vrlo neugodna Mađarska i Škotska.

Težak put

Švicarci su kvalifikacije za Euro prošli mnogo teže nego što je to bio slučaj u nekim prethodnim godinama. Završili su grupu kao drugoplasirani sa 17 bodova iza Rumunije (22 boda) i sa samo dva boda više od trećeplasiranog Izraela. Iako su upisali tek jedan poraz, pet neriješenih rezultata, od kojih su dva došla protiv Kosova i jedan protiv Bjelorusije, znatno su im otežali plasman na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

Šaćiri: Duša tima. AP

Niz uspjeha

Međutim, pedigre Švicarske je postao nešto na šta se mogu mnogi ugledati. U prethodnih 10 godina, od Svjetskog prvenstva 2014. godine, svaki put su uspjeli ostvariti plasman u nokaut-fazu. S obzirom da im je to pošlo za rukom na prethodna dva prvenstva Starog kontinenta, nema razloga za sumnju i ovaj put, iako će se za to morati dobro oznojiti.

Mina za favorite

Reprezentacija Švicarske na Euru će imati standardna očekivanja – nokaut-faza i, ako im se posreći, eventualno četvrtfinale i polufinale. Grupa okupljena oko kapitena Granita Džake (Xhaka), Džerdana Šaćirija (Xherdan Shaqiri), Manuela Akanđija (Akanji), Brila Embola (Breel) imat će šta za kazati.

Za Švicarce neće igrati Bećir Omeragić, koji je odbio reprezentaciju BiH, ali tu su još mnoga imena iz engleskog, njemačkog i italijanskog klupskog fudbala koji će nastupati. Najveće pitanje pred početak turnira ko će biti „jedinica“, Jan Zomer (Yann Sommer) ili Gregor Kobel. Zomer je s Interom osvojio Seriju A, dok je Kobel igrao finale Lige prvaka s Borusijom. Nimalo lak izbor, reklo bi se.

Što se tiče grupne faze, Švicarci su glavni kandidat za drugo mjesto, ali ako se poslože neke stvari, mogu i Nijemce iznenaditi i s prve pozicije krenuti u nastavak takmičenja. U prošlosti su često bili mina za favorite, pa se to može od njih očekivati i na Euru.

Jakin: Na testu. AP

Raspored utakmica

Švicarska svoje takmičenje počinje protiv Mađarske 15. juna (RheinEnergie stadion), četiri dana kasnije igraju protiv Škotske na istom stadionu, a grupu završavaju protiv Njemačke (23. juni, Waldstadion).

Kompletan sastav

Golmani: Jan Zomer (Yann Sommer, Inter), Ivon Mvogo (Yvon Mvogo, Lorijen), Gregor Kobel (Borusija Dortmund);

Odbrana: Rikardo Rodrigez (Ricardo Rodriguez, Torino), Fabijan Šer (Schar, Njukasl), Manuel Akanđi (Akanji, Mančester siti), Niko Elvedi (Nico, Borusia Menhengladah), Silvan Vidmer (Widmer, Mainc), Kevin Mbabu (Augsburg), Leonidas Sterđu (Stergiou, Štutgart), Sedrik Cesiger (Cedric Zesiger, Volfsburg)

Vezni red: Granit Džaka (Xhaka, Bajer Leverkuzen), Džerdan Šaćiri (Xherdan Shaqiri, Čikago), Remo Frojler (Freuler, Bolonja), Denis Zakaria (Monako), Mišel Ebišer (Michel Aebischer, Bolonja), Fabian Rider (Reider, Ren)

Napad: Bril Embolo (Breel, Monako), Stiven Zuber (Steven, AEK), Ruben Vargas (Augsburg), Renato Štefen (Steffen, Lugano), Noa Okafor (Noah, Milan), Zeki Amduni (Amdouni, Barnli), Andi Zećiri (Zeqiri, Genk), Dan Ndoje (Ndoye, Bolonja).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.