LIČNOST DANA

Kada Hotić: Majka pred kojom treba ustati

U genocidu u Srebrenici ubijeni su joj sin, muž, braća, te 56 članova uže i šire familije

Hotić: Nikada nije pozivala na mržnju. Facebook

23.5.2024

Kada Hotić je jedna od majki Srebrenice pred kojima treba ustati te - u znak poštovanja -šutjeti. Uprkos neizmjernoj boli, neopisivom teretu koji nosi, nikada nije znala za mržnju, niti je pozivala na nju.

U genocidu u Srebrenici ubijeni su joj sin, muž, braća, te 56 članova uže i šire familije. Ostatak nečega što se životom mora zvati posvetila je borbi za pravdu.

I godinama je vodila tu borbu. Zna da joj ništa neće vratiti izgubljene članove porodice, zna da rezolucija UN-a o genocidu u Srebrenici ne može promijeniti historiju, ali će ona biti pečat istini. Za nekoga ko je ostao bez toliko članova porodice bolno je svakodnevno negiranje genocida. Boli stalno otvaranje rana. Još više su boljeli tišina, nepriznavanje genocida.

Majke Srebrenice tokom svih 29 godina za genocid ne smatraju odgovornim cijeli srpski narod, samo žele da se istina zna, čuje i bude priznata.

Kada Hotić je sitna, elegantna žena. Fašizam i etničko čišćenje joj nisu nepoznati, rođena je 1945. godine. Prije rata je radila kao krojačica u Srebrenici. Voljela je život, a sada vodi ono što je od njega ostalo. I to bez trunke mržnje, a mnogi bi na njenom mjestu mrzili cijeli svijet. Majka Kada nije takva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.