TESTNA VOŽNJA

Video / Robotaksiji već voze Amerikom: Pogledajte kako to izgleda

Zoox cilja na San Francisko i Las Vegas kao svoja prva komercijalna tržišta

Robotaksi Zoox vozi američkim ulicama. YouTube

Z. K.

prije 2 dana

Amazonov robotaksi Zoox testno vozi ulicama Ostina, Majamija i San Franciska. Zooxove robotaksije čine Toyote Highlander koje imaju sigurnosnog vozača i unaprijed određene rute.

- Postavljamo temelje za našu autonomnu uslugu prijevoza u novim gradovima širom SAD-a. Ostin i Majami nude ključne prilike za učenje koje će podržati kontinuirani rast i usavršavanje našeg testiranja i usluga - rekao je Ron Thaniel, viši direktor politike i regulatornih pitanja u Zooxu.

Kompanija je na Facebooku objavila kako izgleda vožnja Vegasom njihovim autonomnim taksijima, za koje kažu da su "prvi robotaksiji na svijetu".

Zoox cilja na San Francisko i Las Vegas kao svoja prva komercijalna tržišta nakon što je tamo pokrenuo testiranje 2018., odnosno 2019. godine. Njegov namjenski izrađeni robotaksi debitirao je cestama u februaru 2023., nudeći uslugu prijevoza za svoje zaposlenike u Foster Cityju u Kaliforniji.

Kompanija je svoje posljednje proširenje na dvije nove američke savezne države nazvala "značajnim korakom naprijed". Na služenoj internetskoj stranici Zooxa piše da je kompanija osnovana kako bi lični prijevoz učinila sigurnijim, čišćim i ugodnijim za sve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.