ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Bećirović: Preporuka EK bi bila pozitivan doprinos jačanju reformskih procesa u BiH

Bećirović je također poručio da je veoma važno očuvati komunikaciju sa ključnim evropskim liderima

Denis Bećirović. Predsjedništvo BiH

N. H.

1.11.2023

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović komentarisao je današnju posjetu predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (Ursula von der Leyen), naglasivši da je to pozitivan signal za BiH i da očekuje nove korake u pravom smjeru prema EU do sredine decembra ove godine.

Poručio je da je veoma važno za BiH da se očuva komunikacija sa ključnim evropskim liderima.

- S predsjednicom Evropske komisije razgovarao sam i prije godinu dana. Ona je dokazala da je prijatelj naše zemlje. BiH je 15. decembra prošle godine dobila kandidatski status i danas smo imali važan i ohrabrujući razgovor koji unosi novu dozu optimizma. Vjerujem da ćemo do sredine decembra ove godine imati nove pozitivne korake EU prema BiH – kazao je Bećirović.

Bećirović je poručio da BiH uprkos opstrukcijama pravi određene pomake naprijed, što je potvrdila i Fon der Lajen.

- Posjeta našoj zemlji ima poseban značaj jer dolazi uoči objavljivanja izvještaja o napretku. Zajednički interes i vladajućih i opozicionih stranaka mora biti ubrzanje našeg evropskog puta. 

Svi moraju naučiti da naš evropski put nije pitanje jednog pojedinca, jedne stranke ili jednog mandata to je strateško pitanje koje moramo zajednički raditi. Danas sam rekao da bi preporuka Evropske komisije za otvaranje pregovora imala ogroman pozitivni doprinos za jačanje reformskih procesa u našoj zemlji – nastavio je Bećirović.

Za kraj Bećirović je dodao da bi se otpočinjanjem pregovora o članstvu EU otvorio prostor za suštinske reforme u BiH koje bi imale pozitivan utjecaj na društvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.