KOMENTAR DANA

I kako dalje

Državna vlast je uradila dovoljno za početni zamah i pohvale međunarodnih zvaničnika, ali pravi izazovi tek slijede

Dodik, Čović i Nikšić: Potpisali sporazum o formiranju vlasti u decembru. Fena

29.9.2023

Trojka, HDZ i SNSD su prije devet mjeseci potpisali sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou. Promijenjena je struktura Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, što je bio zajednički interes i čime je država na jedan način „prodisala“.

Puštena je u rad i kontakt tačka s EUROPOL-om, čime je napravljen veliki iskorak u aspektu sigurnosti. Kroz Vijeće ministara je prošlo pet evropskih zakona, no treba biti iskren i reći da je riječ o zakonima oko kojih nema velike polemike i koji se ne tiču famoznih „nacionalnih pitanja“.

Ovo je bilo dovoljno za početni zamah i pohvale međunarodnih zvaničnika, no pravi izazovi za državnu vlast tek slijede.

Prvi izazov će biti Izborni zakon BiH i ograničene promjene Ustava BiH u vezi s tim pitanjem. Za ovu tačku sporazuma je rečeno da će ona biti riješena u roku od šest mjeseci od uspostave vlasti na svim nivoima. S obzirom na to da je, krajem aprila, posljednja formirana Vlada FBiH, već je prošlo pet mjeseci od formiranja vlasti na svim nivoima.

Sedin Spahić. Avaz

Državna koalicija ima još mjesec roka da riješi ovo pitanje, a očito je da postoje različiti pogledi na to pitanje, prvenstveno između HDZ-a i trojke, dok je na drugoj strani SNSD saglasan sa svime što se dogovori u FBiH, dok ne žele da se dira u entitet RS. Ipak, ukoliko se žele provesti sve presude, kako domaćih tako i međunarodnih sudova, bit će potrebne i određene promjene u RS.

Dodatni problem je to što, sve i da pronađu neki kompromis, a što će se vrlo teško desiti u naredni mjesec, potrebna je i dvotrećinska podrška za izmjene Ustava, čega neće biti bez podrške barem dijela opozicije. Ako uzmemo u obzir ponašanja opozicije u BiH, vrlo je moguće da ih, bez obzira na kvalitet rješenja, odbiju samo zato što je to vlast predložila.

Jedna od stavki sporazuma je i reorganiziranje pravosudnih institucija i to je ono na čemu insistira SNSD. No, problem predstavlja to što SNSD u toj tački vidi eliminiranje stranih sudija u Ustavnom sudu, HDZ bi bio spreman na to, ali u nekoj budućnosti, dok su stranke s centralom u Sarajevu izričito protiv toga i u ovoj tački vide popravljanje efikasnosti pravosudnih institucija.

Naredni mjesec će otkriti dosta toga – da li je državna vlast došla do zida ili će ova vlast napraviti iskorak i pokazati se najboljom od nezavisnosti BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.