LIČNOST DANA

Kada Hotić: Majka pred kojom se šuti

Uprkos neizmjernoj boli, neopisivom teretu koji nosi, nikada nije znala za mržnju niti je pozivala na nju

Hotić: Ukopala samo dvije kosti svog sina Samira. Avaz

Piše: Al. B.

12.7.2021

Snažne emocije prisutnih na jučerašnjoj komemorativnoj sjednici u Memorijalnom centru Potočari izazvalo je obraćanje potpredsjednice Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” Kade Hotić.

Za razliku od ostalih govornika, ova hrabra i dostojanstvena žena pročitala je stihove svoje pjesme, koju je posvetila sinu koji je ubijen u genocidu. Pjesme koju je zapisala dok je tragala za njim i imala tračak nade da je ipak živ. Pjesme koja je ostala da podsjeća na užas i nakon što je ukopala samo dvije kosti svog Samira.

Mogla bi Kada napisati 56 pjesama za 56 članova svoje porodice koje su ubili zlikovci. Među njima su i njen suprug i dvojica braće. Sa svima njima, s desetinama onih čijem je mučenju, silovanju, ubijanju svjedočila, ubijena je i Kada Hotić, supruga bez muža, majka bez sina i nade da će zagrliti svoje unuke.

I uprkos neizmjernoj boli, neopisivom teretu koji nosi, nikada nije znala za mržnju niti je pozivala na nju, a ostatak nečega što se životom mora zvati posvetila je borbi za pravdu. Zbog toga je Kada Hotić jedna od majki Srebrenice pred kojima treba stati i u znak poštovanja šutjeti.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.