LIČNOST DANA

Aldina Tahunić: Simbol obespravljene generacije

Nastoji pomoći svojoj porodici i ne šuti zbog nepravde

Tahunić: Radeći za dnevnicu, završila fakultet. Facebook

A. Bajramović

20.5.2021

Profesorica sociologije Aldina Tahunić već 12 godina ne uspijeva dobiti posao za koji se školovala, pa dok čeka da na konkursima u ovoj državi školovani i kompetentni budu najbolji - okopava maline. Kaže da joj nije teško raditi nijedan pošten posao, da je radeći za dnevnicu završila i fakultet, a iz revolta je najavila da će svoju diplomu, po niskoj cijeni, ponuditi zainteresiranima putem oglasa.

Profesorica Tahunić nije ni prva, a sigurno ni posljednja mlada osoba u BiH koja na vlastitoj koži osjeća sve posljedice ovakvog režima koji je radna mjesta osigurao stranačkim aktivistima i članovima porodice, a mlade poslao na njive ili preko granice. Međutim, žena koja već 12 godina bezuspješno traži posao u struci nije željela stati u red pred nekom od ambasada, već svakodnevnim napornim radom nastoji pomoći svojoj porodici i pri tome ne šuti zbog nepravde.

Zato je Aldina simbol jedne obespravljene generacije mladih ljudi koji ne posjeduju odgovarajuću stranačku iskaznicu, čija tiha borba za pravednije društvo traje. Generacije kojoj je potrebna i koja zaslužuje svu podršku da preuzme kormilo ovog broda koji već dugo potapaju neznalice, podobni i oni s falsificiranim diplomama.    


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.