OČEKUJE SE DRUGI KRUG

Bivši nuklearni pregovarač vodi u utrci za predsjednika Irana

Rezultat dosadašnjih izbora je iznenađujući

Said Jalili. iranintl.com

Z. K.

prije 2 dana

Said Jalili (Saeed) preuzeo je tijesno vodstvo na iranskim predsjedničkim izborima, prema prvim rezultatima koje je objavila vlada. Bivši nuklearni pregovarač vodio je s gotovo 42 posto glasova nakon više od 8 miliona prebrojanih glasačkih listića. Trenutna predviđanja su da će izbori ići u drugi krug, koji je zakazan za sljedeći petak.

Rezultat dosadašnjih izbora je iznenađujući. Reformistički kandidat Massoud Pezeshkian, koji je vodio u ranijim rezultatima, sada zaostaje, ali je osvojio nešto više od 40 posto.

Drugi krug glasanja će se održati ako niti jedan kandidat ne osvoji više od 50 posto svih glasačkih listića u ovom prvom krugu. Glasa se za zamjenu bivšeg predsjednika Ebrahima Raisija, koji je poginuo 19. maja kada se helikopter u kojem se nalazio srušio u planinu, uz još sedam poginulih osoba.

Iako u Iranu ima 61,5 miliona birača s pravom glasa, očekuje se da će odaziv na ovim izborima biti nizak. Rekordno je pala na parlamentarnim izborima u martu i posljednjim predsjedničkim izborima 2021. Vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei, koji je ultimativni autoritet u zemlji, pozvao je na "maksimalni" odaziv.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.