"CAR JE GO"

Analitičar ističe: Više nikom nije potreban dokaz da Bajden nije sposoban da vodi SAD još četiri godine

Pripremao se šest dana, spavajući, odmarao... Vidjeli smo kako je bio loš rezultat

S debate Trampa i Bajdena. AP

E. Ć.

prije 2 dana

Debatu dvojice kandidata za predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) i Donalda Trampa (Trump) analizirao je Željko Pantelić, analitičar iz Rima.

On je za N1 rekao kako su ankete javnog mnijenja pokazale kako je Tramp bio bolji, te da je pobijedio 2:1.

- To je zabrinjavajući podatak za Bajdena jer se pripremao za ovu debatu šest dana. Bajden je insistirao na ovoj debati ranije jer je htio poslati signal svima da je sposoban da vodi SAD i naredne četiri godine. Pripremao se šest dana, spavajući, odmarao... Vidjeli smo kako je bio loš rezultat. 

Možemo samo da zamislimo kako će se stvari odigrati u septembru i oktobru kada Biden bude u toku izborne kampanje i poziciji da mora obavljati svakodnevne državne poslove. Demokratama se veoma loše piše. Ne postoji mehanizam da se Bajden zamijeni kao kandidat, osim da se sam povuče - rekao je Pantelić za N1.

Pantelić: Loš rezultat Bajdena. Screenshot

On je naveo kako se Demokrate uzdaju u tu kartu i nadaju se da bi njegova supruga Džil (Jill) mogla imati ključnu ulogu u tome.

Upitan da li postoji realna mogućnost da se Bajden povuče, odgovorio je:

- U situaciji smo koja bi se mogla opisati kao Andersonova bajka "Carevo novo odjelo", sinoć smo svi vidjeli da je car gol. Više nikom nije potreban dokaz da Bajden nije sposoban da odgovori u naredne četiri godine na sve zadatake i obaveze pred kojima je predsjednik SAD. Problem je u proceduri. Jedini način je da se sam povuče iz utrke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.