UKRAJINSKI RAKETNI NAPAD

Napad na Krim rezultovao pogibijom troje djece na plaži, stotine povrijeđene

Društvenim mrežama proširila se snimka koja navodno pokazuje krhotine oborenih raketa koje padaju na plažu

Snimke tokom napada. Screenshot

N. H.

prije 4 dana

Tokom ukrajinskog napada na Sevastopolj na Krimu, poluotoku koji je Rusija 2014. ilegalno anektirala, poginulo je pet a više od 100 osoba je povrijeđeno. 

- Nažalost, trenutno za sada imamo 124 žrtve, od kojih su troje djeca - naveo je na Telegramu guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev.

Društvenim mrežama proširila se snimka koja navodno pokazuje krhotine oborenih raketa koje padaju na plažu.

- Odgovornost za namjerno izveden raketni napad na civile u Sevastopolju prvenstveno je na Vašingtonu, koji je isporučio to oružje Ukrajini, ali i na vlastima u Kijevu - navodi se u saopćenju ruskog ministarstva odbrane, u kojem su naveli da takve akcije neće proći bez odgovora. 

U aprilu je Vašington objavio da je u Ukrajinu poslao projektile ATACMS. Kijev ih je dugo tražio od Zapada da bi mogao izvoditi napade i dalje iza crte bojišnice. Ukrajina je u oktobru prvi put upotrijebila američke rakete ATACMS protiv Rusije, no ove koje su joj nedavno poslane imaju veći domet - i do 300 km.

Ukrajinske vlasti još nisu komentirale napad na ciljeve u Sevastopolju, lučkom gradu koji je redovita meta napada, posebno zbog toga što je tu sjedište ruske Crnomorske flote. Krim je vrlo važno logističko čvorište za rusku vojsku.

- Ruska protuzračna obrana je oborila četiri projektila. No tokom obrane je još jedan odstupio od putanje, pri čemu je bojeva glava eksplodirala u zraku iznad grada - navode ruske vlasti. Napad se dogodio kada su se neki civili vraćali s posla, a neki već otišli na plažu s djecom, kazao je Razvožajev.

Svjedoci navode da se nije oglasila sirena za zračnu uzbunu koja je upozoravala na napad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.