NAKON OBILNIH KIŠA

U klizištima u izbjegličkim kampovima u Bangladešu poginulo devet ljudi

Mnoga skloništa za izbjeglice nalaze se u blizini brda. I ranije je bilo klizišta u izbjegličkim kampovima Rohingya

Klizišta. Platforma X

Anadolija

19.6.2024

Najmanje devet osoba, uključujući sedam Rohingya, poginulo je u klizištima u jugoistočnom Bangladešu u okrugu Cox's Bazar u kojem od 2017. živi preko 1,2 miliona prisilno raseljenih državljana Mijanmara, javlja Anadolu.

Većina Rohingya pobjegla je od brutalnog vojnog obračuna u Rakhineu u Mjanmaru 2017. Većina njih smještena je u prenaseljenim kampovima u Cox's Bazaru, ali od kraja 2020. oko 35.000 ih je premješteno na ostrvo Bhasan Char.

- Obilne kiše čine kampove osjetljivim na klizišta. Pljusak je izazvao četiri odvojena klizišta u kampovima u kojima je od srijede poginulo ljudi. Od njih 7 su bili Rohingya, a jedan je bio lokalni - rekao je za Anadolu Shamsud Douza, dodatni komesar za pomoć izbjeglicama i repatrijaciju u Cox’s Bazaru.

Obilne padavine posljednih dana zahvatile su cijelu zemlju.

Mnoga skloništa za izbjeglice nalaze se u blizini brda. I ranije je bilo klizišta u izbjegličkim kampovima Rohingya.

Meteorološki odjel je u svojoj vremenskoj prognozi naveo da će zbog aktivnog monsuna vjerovatno padati obilne do veoma obilne padavine u mnogim okruzima širom zemlje. U naredna 72 sata može doći do klizišta na mjestima iznad brdskih područja jugoistočnog Chattograma i istočnog Sylheta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.