UČESTVUJE U DISKUSIJAMA

Papa Franjo sastaje se sa svjetskim čelnicima na samitu G7

Objavljujući program njegovog jednodnevnog nastupa, Vatikan je naveo da će Franjo imati bilateralni sastanak s američkim predsjednikom

AP

D. R.

13.6.2024

Papa Franjo sastat će se s čelnicima Sjedinjenih Država, Ukrajine, Francuske i Indije na marginama samita Grupe 7 (G7) u italijanskom Borgo Egnazia, saopćio je Vatikan u četvrtak.

Franjo, koji je u januaru upozorio na "perverzne" opasnosti umjetne inteligencije, u petak bi trebao sudjelovati u razgovorima čelnika o novoj tehnologiji.

On je prvi papa koji učestvuje u diskusijama G7.

Objavljujući program njegovog jednodnevnog nastupa, Vatikan je naveo da će Franjo imati bilateralni sastanak s američkim predsjednikom Džo Bajdenom (Joe Biden), kolegom katolikom.

Vatikan je saopćio da će imati i sastanke licem u lice s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim, francuskim Emmanuelom Macronom, indijskim Narendrom Modijem, brazilskim Luizom Inaciom Lulom da Silvom, kanadskim Justinom Trudeauom, turskim Recepom Tyyipom Erdoganom, kenijskim Williamom Ruttom, Abdelmadžijem itebbourneom i čelnicom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalinom Georgijevom, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.