KRIV ZA PODMIĆIVANJE

Ko je žena zbog koje Trampu prijeti zatvor od četiri godine

Prema njenom iskazu, Trampa je upoznala na golf turniru 2006. i imala seks sa njim

Denijels: Tramp je podmićivao. Platforma X / AP

E. Ć.

30.5.2024

Donald Tramp (Trump) je postao prvi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država koji je osuđen za zločin, nakon što ga je njujorška porota proglasila krivim za podmićivanje glumice iz filmova za odrasle uoči izbora 2016. godine.

Tramp je bio optužen zbog plaćanja Stormi Danijels (Stormy Daniels) da šuti o njihovoj navodnoj seksualnoj aferi. 

Ovaj slučaj uključuje uplatu od 130.000 dolara uplaćenu tokom predsjedničke kampanje 2016., bivšeg Trampovog advokata i posrednika koji je odležao u zatvoru i tužioca koji bi mogao tražiti krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika koji se sada ponovo kandiduje za funkciju.

Vodič za osnove

Stormi Danijels (Stormy Daniels), čije je pravo ime Stedani Kliford (Stephanie Clifford), je glumica iz filmova za odrasle koja je rekla ljudima da je imala aferu s Donaldom Trampom godinama prije nego što je on osvojio predsjedništvo 2016.

Prema njenom iskazu, Trampa je upoznala na golf turniru 2006. i imala seks sa njim. Tramp je negirao bilo kakvu aferu.

Pitanje se pojavilo u javnosti 2018. godine kada je "Wall Street Journal" izvijestio da je Trampov dugogodišnji lični advokat Majkl Koen (Michael Cohen) pregovarao o tajnoj uplati kako bi osigurao njeno šutanje o tom pitanju neposredno prije izbora 2016. godine.

Inače, Majkl Koen je bivši Trampov lični advokat koji se pretvorio u upornog kritičara bivšeg predsjednika.

Koen je 2018. priznao da je platio tajni novac Danijels. Iste godine, Tramp je rekao novinarima na Air Force One-u da ne zna za uplatu. Rudolf Đulijani (Rudolph Giuliani), bivši gradonačelnik Njujorka koji je postao Trampov advokat, kasnije je rekao da je bivši predsjednik vratio dug Koenu.

Tramp je zauzvrat priznao da je nadoknadio Koenu, rekavši u nizu objava na Twitteru da je advokatica "primila mjesečnu naknadu" koja je korištena "da zaustavi lažne i iznuđivačke optužbe koje je iznijela o aferi".

Nazvao ga "pacovom"

Dok je Tramp bio na funkciji, on i Koen su doživjeli prilično javni raskid. To uključuje Trampa koji je svog bivšeg advokata nazvao "pacovom" i "slabom osobom", dok je Koen bivšeg predsjednika nazvao "varalicom, lažovom, prevarantom, nasilnikom, rasistom, grabežljivcem, prevarantom".

Koen je odslužio kaznu zatvora nakon što je priznao krivicu u dva krivična slučaja - uključujući onaj koji je uključivao kršenje finansiranja kampanje u vezi s Daniel i još jednu ženu koja je navela aferu s Trampom. U tom slučaju, kada je Koen priznao krivicu 2018. godine, upro je prstom direktno u Trampa. Koen je rekao da je djelovao po Trampovom naređenju, rekavši da su isplate ženama imale za cilj da utječu na predstojeće izbore 2016. tako da njihove priče ne dođu u javnost.

Tužioci su rekli da su te isplate kršenje finansiranja kampanje, uključujući davanje pretjeranih doprinosa Trampovoj kampanji. U to vrijeme, advokat Koena dao je izjavu u kojoj se pita zašto su isplate kriminalne za Koena, ali ne i za Trampa.

Koen je Danijel isplatio ukupan iznos od 130.000 dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.