NAKON ŠPANIJE

Irska zvanično priznala Palestinu, šef diplomatije naglasio: "Naša odluka će biti katalizator za druge"

Irska Vlada će i zvanično krenuti u formalizaciju priznanja, što će značiti i pretvaranje predstavništva Irske u ambasadu u Palestini

Martin: Ovo je značajan trenutak za sve uključene zemlje. Platforma X

N. H.

28.5.2024

Nakon što je Pedro Sančez (Sanchez), španski premijer, saopćio da će Španija priznati državnost Palestine, uslijedio je i sličan potez Irske. 

Irska Vlada će i zvanično krenuti u formalizaciju priznanja, što će značiti i pretvaranje predstavništva Irske u ambasadu u Palestini.

Nakon formalnog zahtjeva i odobrenja vlade i ambasador Palestine u Irskoj će također biti imenovan. 

- Apsurdno je govoriti o tome kako je priznanje Palestine antiizraelski potez. Nema smisla iznositi tu optužbu ili tu tvrdnju. Mislim da će naša odluka biti katalizator za druge da razmotre svoju poziciju. Mislim da je ovo veoma značajan i historijski trenutak za našu zemlju, kao i Španiju te Norvešku - rekao je šef irske diplomatije Majkl Martin (Micheal).

Irski premijer Sajmon Heris (Simon Harris) je rekao kako se historijska odluka donosi u trenutku brutalnih napada na Rafah.

- Nažalost, sada imamo novi odvratni trend koji se pojavljuje i u kojem se događaju stvari apsolutnog užasa, a premijer Izraela izađe i to opisuje kao tragičnu grešku. Tragična greška bila je bombardovanje humanitarnih radnika u aprilu koji su pokušavali da osiguraju hranu izgladnjelim stanovnicima Gaze - poručio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.