POKAZATI POŠTOVANJE

Žozep Borel: Neke države pokušavaju zastrašiti suce Međunarodnog kaznenog suda zbog Izraela

Mađarska je jučer tjeralicu proglasila "političkom odlukom" koja diskreditira sud

Borel: Nije svako kritiziranje Izraela antisemitizam. Anadolija

Dž. R.

24.5.2024

Žozep Borel (Josep Borrell) šef diplomatije evropske unije, izjavio je kako neke države pokušavaju zastrašiti suce Međunarodnog kaznenog suda (ICC) zbog optužnice protiv izraelskih lidera. Pritom je upozorio da se te zemlje prestanu miješati i da pokažu poštovanje prema toj instituciji.

Sud će odlučiti

Glavni tužitelj ICC-ja Karim Kan (Khan) u ponedjeljak je objavio da je tražio izdavanje tjeralica za izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu) i ministrom odbrane Joavom galantom (Yoav Gallant), kao i za trojicom dužnosnika Hamasa.

- Tužitelj je samo naveo optužbe, a sud će odlučiti. U međuvremenu tražim od svih, počevši od izraelske i nekih evropskih vlada, da ne zastrašuju suce. Nemojte im prijetiti, nemojte pokušavati utjecati na njihovu odluku, ponekad prijetnjama i vrlo teškim diskvalifikacijama - rekao je Borel za španjolsku televiziju TVE.

Odbacuje optužbe

Kan je optužio trojicu lidera Hamasa za zločine poput pokušaja istrebljenja, otmice i seksualnog nasilja. Netanjahu i Galant su također optuženi za istrebljenje te za izazivanje gladi i namjerne napade na civile.

Izrael odbacuje da je počinio ratne zločine u Gazi te tvrdi da ICC nema jurisdikciju nad njim. Pozvao je države da odbace taj slučaj koji smatra politički motiviranim. Hamas je također odbacio optužbe. Nekoliko država kritiziralo je odluku ICC-ja, uključujući SAD, najbližeg saveznika Izraela, koji nije stranka suda.

Mađarska je jučer tjeralicu proglasila "političkom odlukom" koja diskreditira sud. Međunarodni sud pravde (ICJ), odvojena institucija, također sa sjedištem u Den Haagu, kasnije danas odlučit će o zahtjevu Južnoafričke Republike da se Izraelu naredi prekid ofanzive u Rafi, gradu na samom jugu palestinske enklave.

Priznanje Palestine

Izolacija Izraela u međunarodnoj areni ove se sedmice dodatno povećala odlukom Španije, Norveške i Irske da priznaju nezavisnu palestinsku državu. Izrael tvrdi da je to nagrada Hamasu za napad 7. oktobra, što je Borel odbacio.

- Kada kažu da je to ojačalo Hamas, ja mislim da je upravo suprotno jer je palestinski svijet podijeljen između vlasti koju priznajemo, financiramo i s kojom surađujemo te terorističke organizacije prema kojoj se tako i odnosimo - kazao je Španac.

Borel je rekao da i druge evropske države razmatraju priznanje Palestine, ne otkrivši koje. Naglasio je i da se kritiziranje Izraela ne smije smatrati antisemitizmom. 

- Svaki put kad netko donese odluku o podržavanju palestinskog državotvorstva, što svi u Evropi podržavaju, Izrael to predstavi kao antisemitski napad - istaknuo je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.