POTREBA ZA RJEŠENJEM

UN duboko zabrinut zbog mogućih velikih izraelskih napada na Rafah

Venesland je govorio o najnovijoj situaciji u Pojasu Gaze na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a

Granica Egipat-Rafah. Anadolija

Anadolija

22.2.2024

Specijalni koordinator Bliskoistočnog mirovnog procesa Ujedinjenih naroda (UN) Tor Venesland (Wennesland) izjavio je da je duboko zabrinut zbog mogućeg velikog izraelskog napada na gusto naseljenu regiju Rafah, u kojoj živi oko 1,4 miliona Palestinaca i koja je jedina ulazna tačka za humanitarnu pomoć.

Venesland je govorio o najnovijoj situaciji u Pojasu Gaze na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

- Duboko sam zabrinut zbog moguće velike izraelske vojne operacije u gusto naseljenoj regiji Rafah, koja je dom za otprilike 1,4 miliona Palestinaca i gdje imamo jedinu ulaznu tačku za humanitarne zalihe - rekao jeVenesland.

Naglasivši da postoji hitna potreba za sporazumom koji će osigurati humanitarni prekid vatre i oslobađanje talaca, Venesland je govorio o najnovijoj situaciji u Pojasu Gaze na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a je istaknuo kako "nema vremena za gubljenje" u uspostavljanju dugoročnog političkog okvira za oporavak Pojasa Gaze i dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Venesland je istaknuo da su bolnice, škole i druge civilne strukture u Gazi i dalje ozbiljno pogođene izraelskim napadima, te pozvao na otvaranje dodatnih pristupnih tačaka u sjevernom dijelu Pojasa Gaze kako bi se povećao protok humanitarne pomoći. Upozorio je da je veličina izvanrednog stanja s kojim se suočava Gaza šokantna i da bi mogla brzo izmaknuti kontroli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.