RAFAH

Kuća uništena u izraelskom napadu: Desetočlana palestinska porodica živi u kamionu

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijena su 28.663 Palestinca

Ilustracija. Anadolija

Anadolija

15.2.2024

Porodica Ethem, čija kuća je uništena tokom napada izraelske vojske na Pojas Gaze, bori se da preživi u kamionu u regiji Rafah.

Nisu mogli naći smještaj

Desetočlana porodica Ethem, koja je zbog izraelskih napada morala migrirati iz Jabalije na sjeveru Gaze u Rafah na jugu, nije mogla kupiti šator jer je bio skup.

Majka Merjem Ethem rekla je da moraju da žive u kamionu jer nisu mogli da nađu smještaj u Rafahu. Kada su došli u Rafah, prvo su otišli u centar za azil, ali nisu mogli da ostanu jer je bila prevelika gužva.

Ethem je kazala da ne mogu kupiti šator zbog cijena koje su porasle i do 540 dolara. Kamionsku prikolicu su pronašli uz pomoć poznanika. Kako bi se zaštitili od hladnoće, kamion su prekrili najlonom i tkaninom.

Teški životni uslovi

Navela da improvizovano sklonište koje su napravili u kamionskoj prikolici nije bilo dovoljno da se zaštite od hladnoće. Ova Palestinka je izjavila da je teško živjeti u maloj prikolici s djecom koja žele da se igraju.

- Veoma je teško ući i izaći iz ovakvog visokog kamiona, posebno za malu djecu. Bojim se da će djeca pasti svaki put kada uđu i izađu iz kamiona - ispričala je Ethem.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijena su 28.663 Palestinca, dok je broj povrijeđenih 68.395.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.