MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Sežurne: Nasilje naseljenika mora prestati

"Ponavljam: Gaza je palestinska zemlja", rekao je šef francuske diplomatije

Stephane Sejourne. Reuters

FENA

5.2.2024

Francuski ministar vanjskih poslova Stefan Sežurne (Stephane Sejourne) rekao je u ponedjeljak da izraelsko "nasilje naseljenika mora prestati" protiv Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Turneja po Bliskom Istoku

- Ni pod kojim okolnostima ne može doći do prisilnog raseljavanja Palestinaca, ni iz Gaze ni sa Zapadne obale - rekao je Sežurne tokom turneje po Bliskom istoku s ciljem osiguravanja primirja između Izraela i militantne grupe Hamas u Gazi.

Francuski ministar je osudio antipalestinsku retoriku i "čak i pozive na počinjenje ratnih zločina" od strane izraelskih zvaničnika, nakon što su neki Netanjahuovi saveznici podržali ponovno naseljavanje Jevreja u Pojasu Gaze nakon rata.

Gaza pripada Palestincima

Sežurne je pozvao na podršku palestinskim vlastima predsjednika Mahmuda Abasa sa sjedištem na Zapadnoj obali.

- Budućnost pojasa Gaze je neodvojiva od budućnosti Zapadne obale, moramo se pripremiti za ovu budućnost podržavajući palestinske vlasti - rekao je Sežurne.

- Mora se obnoviti i prerasporediti što je prije moguće u Pojasu Gaze - gdje je Hamas preuzeo vlast 2007. godine, dodao je.

"Ponavljam: Gaza je palestinska zemlja", rekao je šef francuske diplomatije na svojoj prvoj turneji po regionu od preuzimanja dužnosti u januaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.