PRIVREMENE MJERE

Međunarodni sud odlučio: Izrael mora spriječiti da njihove snage ne počine genocid

Oni su odbili zahtjev Izraela da se slučaj Južne Afrike odbaci, rekla je sutkinja Žoan Donahju

Sa izricanja presude. Screenshot

S. S.

26.1.2024

Međunarodni sud pravde objavio je odluku o privremenim mjerama za privremenu obustavu izraelske vojne kampanje u Gazi.

Oni su odbili zahtjev Izraela da se slučaj Južne Afrike odbaci, rekla je sutkinja Žoan Donahju (Joan Donoghue).

- Sud smatra da ne može prihvatiti zahtjev Izraela da se slučaj ukloni s opće liste - rekla je.

Potpuna opsada

Međunarodni sud pravde objavio je da ima nadležnost nad sporom između Južne Afrike i Izraela, oko toga mogu li izraelske akcije u Gazi predstavljati genocid.

- Prema mišljenju suda, barem neka od djela i propusti koje navodi Južna Afrika, a koje je počinio Izrael u Gazi, mogli bi potpasti pod odredbe konvencije o genocidu - rekla je sutkinja.

Prije toga je pročitala izjave izraelskih zvaničnika tokom rata. Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da je naredio "potpunu opsadu" grada Gaze, "sve ćemo eliminirati" i da se Izrael bori protiv "ljudskih životinja".

Poduzeti mjere

Pročitala je i izjavu izraelskog predsjednika Isaka Hercoga: "Tamo je cijela nacija odgovorna".

Sud smatra da Izrael mora u skladu s obavezom o Konvenciji o genocidu poduzeti mjere da spriječi ubijanje ljudi ili ubijanje grupa, nanošenje ozbiljnih povreda i uspostavljanje mjera koje otežavaju živote te koje sprečavaju rađanje. Sud smatra da Izrael mora osigurati da njegove trupe ne čine ova djela.

Sud naređuje Izraelu da poduzme sve mjere u svojoj moći da spriječi genocid.  Sud je naredio Izraelu da mora osigurati očuvanje dokaza o navodnom genocidu. Izrael također mora poduzeti hitne mjere za poboljšanje humanitarne situacije u Gazi.

Sa 16 glasova za i jednim protiv sud je izglasao da Izrael mora poduzeti sve mjere u okviru svojih ovlasti kako bi spriječio i kaznio one koji su umiješani u poticanje genocida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.