VOJNI KOMENTATOR

Dean Džebić za "Avaz": Nakon talasa raketa "Tomahavk", ciljeve u Jemenu napale i britanske zračne snage

Po žestini i intenzitetu, ova operacija je bila više upozorenje Hutima, govori Džebić

Džebić: Napadnute su pomorske baze. AP / Facebook

Alen Bajramovic

12.1.2024

Vojni komentator Dean Džebić pomno prati operaciju koalicije predvođene SAD, u kojoj je sudjelovala i Velika Britanija, izvedene u Jemenu. Napadnuti su položaji Huta, a cijeloj operaciji su podršku dali i Kanada, Bahrein i Nizozemska. Za portal "Avaza" pojašnjava detalje.

Mogućnosti Huta

- Prema dosadašnjim informacijama, izvršena je operacija s ciljem smanjenja, odnosno uništenja hutskih sposobnosti djelovanja u Crvenom moru. Ovom operacijom, kojoj je prema uhodanom pravilu, prethodila pripremna neutralizacija sistema protuzračne odbrane, napadnute su pomorske baze u kojima su se nalazila plovila i pomorski efektivi Huta - kaže Džebić.

Krstarećim raketama BGM-109 Tomahavk sa brodova i podmornica Pete američke flote, dodaje, djelovano je po silosima i položajima raketnih jedinica Huta, prije svega, raketa zemlja-more, odnosno protivbordskog arsenala koji su Huti imali na raspolaganju.

Upozorenje Hutima

- U drugom talasu napao je i RAF (Kraljevske zračne snage Velike Britanije), djelujući po preostalim ciljevima, pri čemu se nagađa da je hutsko ratno zrakoplovstvo potpuno uništeno. S druge strane, sugestivno je nekoliko stvari. Prije svega, francuski izostanak iz koalicije, vrlo mlak stav Saudijske Arabije, što se može pravdati prilaženjem BRICS-u, kao i po dosadašnjim informacijama neučestvovanje Izraela u ovoj operaciji. Ipak procjena je bila takva da bi direktni izraelski angažman trajno poremetio američki pregovarački status na Bliskom istoku. Po žestini i intenzitetu, ova operacija je bila više upozorenje Hutima čiji vojni efektivi, a naročito krstareće rakete koje rade sami, kao i bespilotne letjelice, sigurno nisu u potpunosti uništeni. Na ovaj način iransko-američki odnosi ulaze u neku novu fazu koja je svakim danom sve neizvjesnija - ističe Džebić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.