HUMANITARNA KATASTROFA

Vojni komentator Dean Džebić za "Avaz": Izrael je iskopao grob međunarodnom humanitarnom pravu

Izrael svojom zvaničnom retorikom, stavom ministra odbrane i premijera Netanjahua najavljuje uništenje ne Hamasa već Gaze, rekao je Džebić

Džebić: Palestinsko - izraelski konflikt se vrlo teško ili nikako ne može okončati. Anadolija / Facebook

Alen Bajramovic

12.10.2023

Daleko od toga da ono što se posljednjih dana dešava Palestini, a u pitanju je teško kršenje svakog uzusa međunarodnog ratnog prava, ne odgovara Rusiji, ali Rusiju ne treba tražiti svugdje. Ovo je za "Avaz" izjavio vojni komentator Dean Džebić, komentirajući posljednja dešavanja na Bliskom istoku i sve težu situaciju u Gazi, koja je već nekoliko dana izložena izraelskim jakim napadima.

"Sahranjeno međunarodno humanitarno pravo"

- Palestinsko - izraelski konflikt se vrlo teško ili nikako ne može okončati. Izrael svojom zvaničnom retorikom, stavom ministra odbrane i premijera Netanjahua najavljuje uništenje ne Hamasa već Gaze. Iako može djelovati preciznim oružjima IAF, Izrael djeluje uglavnom GBU-31 JDAM bombama, koje u potpunosti urušavaju princip proporcionalnosti upotrebe vojnih efektiva. Riječ je o potpuno sukobljenom odnosu između vojnih potreba i proporcionalnosti upotrebljene tehnike i oružja – kaže Džebić.

Ističe da je, svojim antiterorističkim operacijama, Izrael napravio "grob u koji je sahranjeno međunarodno humanitarno pravo".

- Dokinute su elementarne potrebe civilnog stanovništva za vodom, strujom i hranom, što je sve samo ne selektivno usmjereno na borbu protiv Hamasa - pojašnjava.

Teroristički napad u Ankari

Neka vrsta okidača za rat na Bliskom istoku, kaže naš sagovornik, bio je i teroristički napad u Ankari, samo par dana prije početka rata u Palestini, ali i rušenje bespilotne letjelice TB-2 turske armije od strane američkog lovca F-16 iznad Sirije.

- Trenutno posebno zabrinjava što “jastrebovi” u SAD-u guraju SAD u rat sa Iranom. Tu prednjače brojni think-tankovi, koji optužuju Bajdenovu administraciju za popuštanje Iranu. Možemo zaključiti da je ovaj rat jednako prisutan u virtuelno-informativnom svijetu, kao petoj dimenziji ratovanja, koliko i u operativnom frontovskom spektru. Kako sada stvari stoje, Ratna mornarica SAD-a u Istočnom Mediteranu trenutno ima najjaču eskadru od iračkog rata 2003. godine. Uz postojeću udarnu grupu nosača aviona USS Gerald Ford pristiže i USS Dwight D. Eisenhower sa pratnjom, uz povlačenje nekih dodatnih plovila iz Perzijskog zaljeva. Toj eskadri pridodaje se i elitna 101. zračno-desantna divizija, što ukazuje da SAD spremaju pomorske i kopnene efektive za djelovanje po potrebi – ističe Džebić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.