ŠEF DIPLOMATIJE

Fidan razgovarao sa brojnim svjetskim zvaničnicima: Turska zabrinuta zbog eskalazije situacije u Pojasu Gaze

Ponudili su pomoć za deeskalaciju situacije

Hakan Fidan. Fena

H. J. I.

8.10.2023

Ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan održao je niz razgovora sa svjetskim zvaničnicima povodom eskalacije nasilja nakon napada Hamasa i izraelskih napada na Gazu koji su potom uslijedili.

Fidan je obavio odvojene razgovore sa šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom al-Tanijem, ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije Faisalom bin Farhanom al-Saudom, egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem, palestinskim kolegom Riyadom al-Malikijem i iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amirom Abdollahianom.

"Duboka zabrinutost"

On je također imao telefonski razgovor s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom (Antony) kako bi razgovarao o tekućim dešavanjima, rekli su diplomatski izvori.

Turska je izrazila "duboku" zabrinutost zbog razvoja situacije, nudeći pomoć za deeskalaciju situacije. U saopćenju, Ministarstvo vanjskih poslova navodi da je Turska spremna dati doprinos osiguravanju da situacija u Izraelu i Palestini ne eskalira dalje, pozivajući obje strane da odustanu od upotrebe sile i rade na trajnom rješenju za mir bez daljeg odlaganja.

Ankara podržava rješenje s dvije države za izraelsko-palestinski sukob, uključujući uspostavljanje palestinske države s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Kritike

Unatoč nedavnom zbližavanju s Izraelom, turski zvaničnici nastavljaju kritizirati politiku Izraela usmjerenu na Palestince, uključujući ilegalna naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu te humanitarnu situaciju u Gazi.

Također, Turska je rekla da neće biti promjene u stavu Ankare prema Palestincima uprkos naporima za normalizaciju s Izraelom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.