AGRESIJA NA UKRAJINU

Rusija tvrdi da je oborila najmanje tri ukrajinska drona u blizini Moskve

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin kazao je kako su dronovi "pokušali da izvrše napad na Moskvu"

Rusija tvrdi da je oborila najmanje tri ukrajinska drona u blizini Moskve. Fena

FENA

5.9.2023

Rusija je u utorak ujutru oborila najmanje tri ukrajinske bespilotne letjelice koje su ciljale državnu prijestolnicu, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane. Ministarstvo je navelo da su njegovi sistemi protivzračne odbrane uništili dvije bespilotne letjelice iznad oblasti Kaluga i Tver, koje graniče s moskovskom regijom, kao i jedan bliže glavnom gradu, iznad Istarskog okruga moskovske regije.

Pokušaj napada na Moskvu

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin kazao je kako su dronovi "pokušali da izvrše napad na Moskvu" i da je oštećen objekat potrošačkih usluga u okrugu Istre, koji se nalazi oko 65 kilometara sjeverozapadno od Kremlja. Na drugom mjestu nije bilo štete ili žrtava, saopćilo je ministarstvo odbrane. Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje.

Sobjanin je kazao da su ostaci dronova u regiji Tver pali na selo Zavidovo, prenosi državna novinska agenciji RIA. Zavidovo je sjedište za "Rus", zvaničnu rezidenciju ruskog predsjednika. Glavne rezidencije predsjednika Vladimira Putina su rezidencija Novo-Ogarjovo u moskovskoj oblasti, kao i palata Veliki Kremlj - gdje se održavaju zvanične manifestacije.

Napadi otkazali letove

Ruske novinske agencije javile su da je skoro 50 letova otkazano ili odgođeno u utorak ujutru sa četiri glavna aerodroma oko glavnog grada - Vnukovo, Domodedovo, Šeremetjevo i Žukovski. Napadi dronovima na ruske mete, posebno na Krimu - koji je Moskva anektirala 2014. - i u regijama koje graniče s Ukrajinom, postali su skoro svakodnevna pojava otkako su dva drona uništena iznad Kremlja početkom maja. Napadi su poremetili letove u i iz Moskve posljednjih sedmica. Ukrajina rijetko preuzima direktnu odgovornost za takve napade bespilotnih letjelica, ali tvrdi da uništavanje ruske vojne infrastrukture pomaže kontraofanzivi Kijeva koja je pokrenuta u junu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.