ZAPADNI BALKAN I UKRAJINA

Borelj: Pripremiti proširenje bloka EU za 10 novih država

Ovo je prvi put da je jedan briselski zvaničnik ovog nivoa direktno predložio da se definiše određeni vremenski okvir za prijem novih članica EU

Žozep Borelj. AP

SRNA

1.9.2023

EU mora da se pripremi za novo proširenje koje bi dovelo do prijema 10 novih država i mora pregovarati o vremenskom okviru za njihov ulazak da bi ubrzala pripreme, rekao je visoki predstavnik EU Žozep Borelj (Josep Borrell) koji smatra da se na listi novih članica moraju naći zapadni Balkan i Ukrajina.

Borelj je ocijenio da je sukob u Ukrajini ubrzao proces širenja EU i pozvao da se definišu politički ciljevi da bi se dao novi podsticaj ovom procesu.

- U tim uslovima, definisanje određenog horizonta, određenog vremenskog okvira, omogućit će državama članicama EU i kandidatima za članstvo da usmjere svoje napore - rekao je Borelj poslije neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU u Toledu.

Ovo je prvi put da je jedan briselski zvaničnik ovog nivoa direktno predložio da se definiše određeni vremenski okvir za prijem novih članica EU. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.