NOVE TENZIJE

Ukrajina vratila skoro 15 kvadratnih kilometara zemlje prošle sedmice

Prošle nedelje Kijev je saopćio da su njegove snage oslobodile selo Staromajorske na jugoistoku

Ukrajinski zvaničnici su izvijestili o sporom napretku u kontraofanzivi. AP

E. A.

31.7.2023

Ukrajinske snage vratile su skoro 15 kvadratnih kilometara zemlje od ruskih trupa na istoku i jugu tokom protekle sedmice tokom njihove kontraofanzive, rekao je u ponedjeljak visoki zvaničnik odbrane.

Veliki napad

Kijevske snage su sada ponovo zauzele 204,7 kvadratnih kilometara na jugu otkako su pokrenule veliki napad na ruske snage početkom prošlog mjeseca, rekla je zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ukrajinski zvaničnici su izvijestili o sporom napretku u kontraofanzivi, ponovnom zauzimanju niza sela i napredovanju na bokove istočnog grada Bakhmuta, koji su ruske snage zauzele u maju nakon višemjesečnih bitaka.

Prošle nedelje Kijev je saopćio da su njegove snage oslobodile selo Staromajorske na jugoistoku u kampanji koja ima za cilj da presječe ruski kopneni most sa istoka na jug i okupirano poluostrvo Krim na Crnom moru.

Mreža utvrđenja

Rusija, koja je započela svoju invaziju prošle godine, drži ogromne dijelove teritorije i izgradila je mrežu utvrđenja i minskih polja kako bi ukrajinskim trupama otežala napredovanje.

Maliar je rekao da su kijevske trupe prošle sedmice ponovo zauzele dva kvadratna kilometra na frontu Bakhmut, čime je ukupna teritorija koja je tamo ponovo zauzeta na 37 kvadratnih kilometara od početka kontraofanzive.

Ona je rekla da su na jugu, gdje ukrajinske snage pokušavaju napredovati prema gradovima Berdjansk i Melitopolj, kijevske trupe prošle sedmice ponovo zauzele 12,6 kvadratnih kilometara.

Ruske trupe su pokušale da napadnu na dva sjeverna fronta kod Kupijanska i Limana, ali nisu uspele da se probiju, rekla je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.