JEVGENIJ PRIGOŽIN

Vođa Wagnera pokrenuo novi biznis u Bjelorusiji: Evo čime će se baviti

Sjedište kompanije je selo Tsel u okrugu Osipoviči gdje se inače nalazi terenski kamp namijenjen za smještaj pripadnika Wagnera

Twitter

S. S.

22.7.2023

Jevgenij Prigožin, vlasnik privatne vojne kompanije Wagner, osnovao je novu kompaniju u Bjelorusiji. Prigožin je 19. jula navodno registrovao društvo sa ograničenom odgovornošću "Concord Management and Consulting" u Bjelorusiji, a zvanična informacija je objavljena u Jedinstvenom državnom registru pravnih lica i fizičkih lica Ministarstva pravde Bjelorusije.

Sjedište kompanije je selo Tsel u okrugu Osipoviči gdje se inače nalazi terenski kamp namijenjen za smještaj pripadnika Wagnera koji su prethodnih dana prebačeni u Belorusiju.

Osnovna djelatnost preduzeća je "upravljanje nekretninama" dok je prema navodima iz registra vlasnik (osnivač) kompanije društvo sa ograničenom odgovornošću "Concord Management and Consulting" (RF) čiji je vlasnik Jevgenij Viktorovič Prigožin.

Jevgenij Prigožin, podsjetimo, pokrenuo je oružanu pobunu u noći 24. juna optužujući snage ministarstva odbrane za raketni napad na kamp Wagner PMC u Ukrajini. Zauzeo je štab Južnog vojnog okruga u Rostovu i najavio "marš pravde" ka Moskvi. Međutim, 24. juna uvečer, kad su kolone Wagnera bile 200 km od prijestonice, okrenuo ih je i vratio u logore.

Na sceni se iznenada pojavio lider Belorusije Aleksandar Lukašenko koji je objelodanio da je postignut dogovor sa Prigožinom da prekine kampanju protiv Moskve i da se sa svojim jedinicima povuče u Bjelorusiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.