OSAM TONA POMOĆI

U Sudanu uskoro ističe dogovor o prekidu vatre, prvi humanitarni avion sletio u grad Port Sudan

Avion u kojem je bilo i humanitarno osoblje poletio je iz Amana

Sudanski zračni prostor zatvoren je od 15. aprila. AP

FENA

30.4.2023

Prvi avion s osam tona humanitarne pomoći i medicinske opreme sletio je danas u Sudan kako bi pomogao u liječenju 1.500 oboljelih u toj zemlji, u kojoj je većina bolnica izvan "stroja" zbog unutarnjih sukoba, javlja AP.

Avion u kojem je bilo i humanitarno osoblje poletio je iz Amana i sletio u Port Sudan, sudansku luku na Crvenom moru, 850 kilometara istočno od glavnog grada Kartuma, gdje se vodi većina borbi.

Zračni prostor zatvoren 15. aprila

Sudanski zračni prostor zatvoren je od 15. aprila jer su sukobi izbili na aerodromu u Kartumu.

Prema Međunarodnom komitetu Crvenog križa (ICRC), pošiljka sadrži uglavnom opremu za hirurške odjele.

- Ta pomoć omogućit će liječenje 1.500 ranjenih, nadamo se da ćemo je moći brzo isporučiti najvećim bolnicama u Kartumu - rekao je novinarima regionalni direktor ICRC-a za Afriku Patrik Jusef (Patrick Youssef).

Ljekarima u Sudanu treba prvenstveno obezbijediti redovno snabdijevanje vodom i strujom, a borce treba uvjeriti da napuste zgrade u kojima su se utvrdili.

Potrebni su dijelovi za obnovu 15 granatiranih bolnica i dodatno medicinsko osobe jer neki ljekari rade bez prestanka već dvije sedmice.

"Stanje katastrofalno"

- Samo 16 posto bolnica u Kartumu je u pogonu, a stanje je katastrofalno jer nedostaje i ljekara i medicinskog materijala - apelirao je Jusef.

Nadalje, treba hitno naći načina za zbrinjavanje "12.000 oboljelih, kojima bez dijalize u bolnicama, bez medicinskog materijala i bez agregata za struju prijeti sigurna smrt."

Reuters je u današnjem pregledu stanja u Sudanu upozorio da prekid vatre ističe u ponoć u ponedjeljak, ali dvije zaraćene strane, regularna vojska i paravojne jedinice nastavljaju međusobno optuživanje za kršenje i nastavljaju borbe već treću sedmicu uprkos upozorenjima da bi sve moglo prerasti u katastrofalni građanski rat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.