UMJETNA INTELIGENCIJA

Zastrašujuće upozorenje šefa Googlea: Ne spavam noćima

Pičai je rekao da ne razumije umjetnu inteligenciju u potpunosti

Sundar Pičai. Instagram

D. H.

19.4.2023

Izvršni direktor Googlea Sandar Pičai (Sundar Pichai) priznao je da ga ubrzan razvoj umjetne inteligencije (AI) drži budnim noćima, uprkos tome što njegova firma ide ukorak s tehnologijom.

Najvažnija tehnologija

Pičai je rekao da ne razumije umjetnu inteligenciju u potpunosti, no siguran je da će ona jednog dana biti mnogo sposobnija od svega što smo dosad vidjeli.

- Uvijek sam mislio da je umjetna inteligencija najvažnija tehnologija na kojoj čovječanstvo radi. Čak i važnija od vatre, struje i svega što smo učinili kroz povijest, rekao je Pičai u intervjuu za CBS i priznao da je uprkos tome jako zabrinut zbog brzog i nekontroliranog napretka te tehnologije.

- Može biti vrlo štetno ako se sve pogrešno postavi. Nemamo sve odgovore, a tehnologija napreduje brzo. Drži li me to budnim noćima? Apsolutno, rekao je Pičai.

Prošlog su mjeseca tehnološki čelnici, uključujući i Elona Maska (Musk), potpisali otvoreno pismo u kojem pozivaju na šestomjesečnu pauzu u istraživanju umjetne inteligencije, uz upozorenje da ta tehnologija izmiče kontroli. Supotpisnici tog pisma su i zaposlenici Googlea.

"Crna kutija"

Pičai je umjetnu inteligenciju nazvao ‘crnom kutijom‘ koju još u potpunosti ne razumijemo. Dodao je da bi umjetnu inteligenciju trebalo regulirati.

- Svako ko je neko vrijeme radio s umjetnom inteligencijom shvata da je to nešto toliko drugačije i duboko da bi nam trebali društveni propisi da razmislimo kako se prilagoditi.

Pičai je zabrinut uprkos tome što i Google napreduje s AI chatbotom Bard, rivalom ChatGPT-u.

Google se smatrao vodećim u razvoju umjetne inteligencije, no kritiziraju ga zbog zaostajanja za konkurentima, uključujući i Microsoft, koji je uložio u OpenAI i koristi njihovu tehnologiju za pokretanje svoje tražilice Bing.

Pičai priznaje da su firme možda požurile s razvojem te tehnologije bez da su u potpunosti razmotrile njene nedostatke i rizike.

- Jedna od stvari na koje trebamo paziti kada je AI u pitanju jeste ta utrka u kojoj se firme takmiče koja će prva imati nešto, pri čemu se potencijalni rizici i nedostaci gube iz vida, dodaje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.