ZBOG ŠPIJUNAŽE

Podignuta optužnica protiv novinara WSJ u Rusiji

Kremlj je saopćio da je Gerškovič špijunirao lažno se predstavljajući kao novinar

Ivan Gerškovič. Printscreen

A. O.

7.4.2023

Istražitelji ruske Federalne službe sigurnosti zvanično su podigli optužnicu protiv novinara Wall Street Journala Ivana Gerškoviča (Evana Gershkovicha) za špijunažu, koju je on negirao i izjasnio se da radi kao novinar.

Agencija podsjeća da je Gerškovič prvi američki novinar priveden u Rusiji pod optužbom za špijunažu nakon Hladnog rata, prenosi Reuters.

Negiranje špijunaže

Američki list je ranije negirao da je Gerškovič špijunirao i zahtjevao je da se njihov “pouzdani i posvećeni reporter“ odmah oslobodi, uz ocjenu da je njegovo hapšenje „opasna uvreda za slobodnu štampu i da bi trebalo da podstakne gnjev svih slobodnih ljudi i vlada širom svijeta“.

Ruska Federalna služba sigurnosti saopćila je krajem marta da je uhapsila Gerškoviča u gradu Jekaterinburgu na Uralu zbog prikupljanja, kako je navedeno, državnih tajni o ruskom vojno-industrijskom kompleksu.

Lažno predstavljanje

Kremlj je saopćio da je Gerškovič špijunirao lažno se predstavljajući kao novinar, dok je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naveo da je Gerškovič “uhvaćen na djelu“.


SAD su pozvale Rusiju da oslobodi Gerškoviča i ocjenile da su ruske tvrdnje o špijunaži smiješne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.