GRČKA POLITIČARKA

Eva Kaili ostaje u zatvoru: Sud u Briselu odbacio žalbe

Prilikom hapšenja, u njenoj rezidenciji u Briselu pronađeno je više od 150.000 eura u gotovini

Eva Kaili. AP

H. J. I.

17.2.2023

Eva Kaili, grčka političarka koja se nalazi u centru korupcijskog skandala u Evropskom parlamentu ostat će u zatvoru još najmanje dva mjeseca.

Iako su advokati grčke europarlamentarke tražili njeno oslobađanje uz mogućnost nošenja elektronske narukvice, sud u Briselu je odbio ovo rješenje.

Uhapšena 9. decembra

- Odluku o produženju pritvora Kaili donio je belgijski sudija nakon saslušanja u četvrtak. Njeni advokati su apelovali na sudije da oslobode Kaili te su ukazivali na njenu predugu razdvojenost od kćerke dvogodišnje kćerke - navodi Euronews.

Kaili se nalazi u istražnom zatvoru od 9. decembra, a odmah nakon hapšenja ukinut joj je zastupnički imunitet. Prilikom hapšenja, u njenoj rezidenciji u Briselu pronađeno je više od 150.000 eura u gotovini.

Osim Kaili, kao dio istrage o korupcijskoj aferi u Evropskom parlamentu uhapšeni su i parlamentarci Mark Tarabela (Marc Tarabella), kao i bivši zastupnici u Evropskom parlamentu Pier Antoni Panzeri i direktor nevladine organizacije Nikolo Figa-Talamanka (Niccolo Figa-Talamanca).

- Panzeri je potpisao sporazum o priznanju krivice gdje je naveo da je učestvovao u radnjama podmićivanja te se obavezao na dijeljenje drugih informacija o slučaju - ističe se u istrazi.

"Ovo je mučenje"

Nešto ranije, advokati Eve Kaili žalili su se i na tretman koji europarlamentarka ima u istražnom zatvoru.

- Prošle sedmice tri dana je bila u samici. Tri dana su je držali sa upaljenim svjetlom, bilo je hladno i nisu joj dali deku. Nije se osjećala dobro te je izgubila mnogo krvi. Ovo je mučenje, kao da smo u srednjem vijeku - rekao je advokat.

Također, advokat je sredinom januara naglasio kako nikada neće odustati od borbe za dokazivanje njene nevinosti.

- Nikada neću prestati govoriti da je nevina. Držali su je 16 sati u policijskoj ćeliji, a ne u zatvoru. Nije smjela spavati. Imala je menstruaciju, a nije smjela ni da se umije - poručio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.