PRIMILI PODATKE

Obavještajna služba Rusije: SAD obučava islamističke militante da nas napadnu

Agencija nije objavila obavještajne podatke kojim potvrđuje svoje tvrdnje

Putin: Upravlja obavještajnom agencijom. Twitter

A. O.

13.2.2023

Ruska vanjska obavještajna služba primila je obavještajne podatke da vojska SAD-a priprema islamističke militante da napadnu ciljeve u Rusiji i bivšem Sovjetskom Savezu.

Ova služba pod vodstvom je ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Obuka u Siriji

Kako su naveli u svom današnjem saopćenju, imaju obavještajne podatke da je 60 takvih militanata iz grupa povezanih s Islamskom državom i Al Kaidom (Qaidom) mobilisano i da prolaze obuku u američkoj bazi u Siriji.

Oni će imati zadatak pripremati i provoditi terorističke napade na diplomate, državne službenike, službenike za provođenje zakona i osoblje oružanih snaga. Posebna se pažnja posvećuje privlačenju imigranata s ruskog sjevernog Kavkaza i centralne Azije, saopćila je Vanjska obavještajna služba, poznata pod inicijalima SVR.

Agencija nije objavila obavještajne podatke kojim potvrđuje svoje tvrdnje, a Reuters ih nije mogao nezavisno provjeriti.

Invazija na Ukrajinu

SVR, nekada dio moćnog KGB-a iz sovjetske ere, vodi Sergej Nariškin koji se prošle godine u Ankari sastao s direktorom CIA-e Viliamom Burnsom (Williamom). Ruska invazija na Ukrajinu je odnose sa Sjedinjenim Državama dovela na najniži nivo još od Hladnog rata.

Putin prikazuje SAD kao imperij koji odbija uzeti u obzir ruske interese još od pada Sovjetskog Saveza 1991. Predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) opisao je Putina kao autokrata koji je glavna prijetnja Sjedinjenim Državama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.