REAKCIJE

Vojni komentator Dean Džebić za "Avaz": NATO se neće upustiti u direktan sukob s Rusijom

Još od serije terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001., dodaje naš sagovornik, države članice su mnogo puta incidente pokušale predstaviti kao povod za aktivaciju člana 5

Džebić: U slučaju krajnje eskalacije ona bi se ogledala u udarima visoko preciznim oružjem. Avaz

Al. B.

15.11.2022

Pad raketa na teritoriju Poljske implicira aktiviranje člana 5 NATO-a kojim je predviđeno da se napad na jednu članicu smatra napadom na cijeli savez, kazao je za "Avaz" vojni komentator Dean Džebić, koji pojašnjava da je ovaj član ipak dosta šire postavljen.

- U suštini govorimo o obligatnosti saveza po modelu casus foederis, što znači da je to "slučaj kada treba ispoštovati savezništvo". Prema tome, ne treba misliti da će se savez upustiti u direktan sraz sa Ruskom Federacijom zbog ovog incidenta - dodaje Džebić.

Još od serije terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001., dodaje naš sagovornik, države članice su mnogo puta incidente pokušale predstaviti kao povod za aktivaciju člana 5. Zbog toga i događaj u Poljskoj treba uzeti s velikom dozom opreza.

- Sjetimo se rušenja ruskog aviona iznad Sirije od strane protuzračne odbrane Republike Turske 2015. godine. Pa i ovogodišnjeg doleta sovjetskog drona Striž do Zagreba, a da ne govorimo o brojnim povredama zračnog prostora članica, pa i akvatorija, pa čak i sudara brodova koji su tjerali ruska plovila.

NATO se nije očitovao o incidentu pa je i reakcija još uvijek nepoznata. U slučaju krajnje eskalacije ona bi se ogledala u udarima visoko preciznim oružjem po vojnim instalacijama ruske armije, kako po Ukrajini tako i po Rusiji - ističe Džebić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.