LIZ TRAS

Britanska premijerka nakon smjene važnog ministra: Neću dati ostavku

Apsolutno sam odlučna provesti ono što sam obećala, ostvariti viši rast, prosperitetnije Ujedinjeno Kraljevstvo, provesti nas kroz oluju s kojom smo suočeni, rekla je

Tras: Prebrodit ćemo ovu oluju. AP

A. Č.

14.10.2022

Premijerka Velike Britanije Liz Tras (Truss) poručila je da ne misli podnijeti ostavku.

- Apsolutno sam odlučna provesti ono što sam obećala, ostvariti viši rast, prosperitetnije Ujedinjeno Kraljevstvo, provesti nas kroz oluju s kojom smo suočeni - rekla je Truss na konferenciji za novinare u svom uredu.

- Već smo uveli zajamčenu cijenu energije osiguravši da ljudi ove zime ne dobiju goleme račune - istaknula je.

Podsjetila je da ju je stranka izabrala kako bi ostvarila niske poreze, visoke plaće i visok rast, dodavši da joj je to zadaća i dalje. Naglasila je da će uvijek djelovati u nacionalnom interesu.

- Prebrodit ćemo ovu oluju - poručila je premijerka.


Tras je imenovala bivšeg ministra vanjskih poslova Jeremyja Hunta novim ministrom finansija nakon što je dramatično smijenila Kvasi Kvarteng (Kwasi Kwarteng), što je vjerojatno znak promjena u politici.

Izbor Hunta, pristaše njezina suparnika Rishija Sunaka u borbi za dužnost predsjednika Torijevaca, smatra se pokušajem obnove stabilnosti nakon višetjednih previranja zbog Kvarteng mini-proračuna koji je prestrašio financijska tržišta planiranim velikim smanjenjima poreza.

Smatra se i pokušajem da pridobije svoje kritičare u Konzervativnoj stranci koji se osjećaju isključenima nakon što je vladu popunila svojim pristašama. Hunt, više centristički orijentiran, vjerojatno neće dijeliti Kvarteng i Trasinu sklonost smanjenju poreza. Tras je odustala od odbacivanja planiranog povećanja korporativnog poreza s 19 na 25 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.