REZULTATI 5. SEPTEMBRA

Utrka za nasljednika Džonsona: Liz Trus favorit

Za mnoge članove koji će glasati za Trus ne radi se povjerenju u njene sposobnosti nego suprostavljanju njenom rivalu Rišiju Sunaku kojem se zamjera "izdaja" Borisa Džonsona

Liz Trus. Agencije

H. J. I.

29.7.2022

Iako je na početku kampanje svega par članova Konzervativne stranke podržavalo Liz Trus (Tuss) za novu premijerku Velike Britanije, sada se čini da postoji svijest o neizbježnosti njene konačne pobjede.

Za mnoge članove koji će glasati za Trus ne radi se povjerenju u njene sposobnosti nego suprostavljanju njenom rivalu Rišiju Sunaku (Rishi) kojem se zamjera "izdaja" Borisa Džonsona (Johnson).

Prema anketama, Trus ima podršku 47 posto članova Konzervativne stranke koji će glasati za novog premijera i lidera stranke, dok Sunaka podržava 42 posto.  Prošle sedmice prema anketi YouGov podrška Trus u odnosu na Sunaka je bila veća za čak 24 posto. Ipak, manje entuzijastična izborna baza znači da bi Trus mogla biti i ranjiva, prenosi Reuters.

Novog premijera Velike Britanije izabrati će članovi Konzervativne stranke, njih oko 200.000 koji će putem pošte glasati. Rezultati će biti poznati petog septembra.

U slučaju pobjede, Trus će biti treća premijerka Velike Britanije u historiji, nakon Margaret Tačer (Thatcher) i Tezere Mej (Theresa May). Posljednjih osam godina obavljala je razne poslove u vladi Velike Britanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.