ŠEFICA DIPLOMATIJE UK

Ankete pokazuju: Liz Trus vodi u utrci za nasljednika Borisa Džonsona

Doskorašnji britanski ministar finansija Riši Sunak i šefica diplomatije Liz Trus ostali su jedini kandidati za novog lidera Konzervativne stranke

Riši Sunak i Liz Trus. Agencije

H. J. I.

21.7.2022

Ankete daju britanskoj ministrici vanjskih poslova Liz Trus (Truss) prednost u finalnoj utrci za novog šefa Konzervativne stranke i automatski premijera zemlje u odnosu na rivala, bivšeg ministra finansija Rišija Sunaka, čiji ekonomski učinak ona napada.

Doskorašnji britanski ministar finansija Riši Sunak i šefica diplomatije Liz Trus ostali su jedini kandidati za novog lidera Konzervativne stranke, koji će postati i premijer Velike Britanije.

U jučerašnjoj, petoj rundi glasanja za nasljednika odlazećeg premijera i lidera konzervativaca Borisa Džonsona (Johnson), Sunak je dobio najviše glasova, Trus je bila druga, a eliminisana je trećeplasirana Peni Mordant, državna sekretarka za trgovinu i bivša ministrica odbrane.

Odluku o pobjedniku donose članovi Konzervativne stranke a rezultati će biti objavljeni 5. septembra. 

Dva posljednja kandidata su izložili svoje programe u medijima. I jedan i drugi smatraju sebe najbolje pozicioniranim da se bore na narednim izborima 2024. godine protiv laburističke opozicije.

Međutim, prema anketi instituta JuGav objavljenoj danas Liz Trus je u ubjedljivoj prednosti u odnosu na Riši Sunaka sa 62 posto u odnosu na njegovih 38 posto glasova. Pored toga 40 posto ispitanika je reklo da ne može da ima povjerenja u Riši Sunaka.

Bivši ministar finansija večeras je tvrdio da je on u najboljoj poziciji da pobijedi Laburiste na općim izborima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.