NE ŽELE ČEKATI SEPTEMBAR

Laburisti podnose zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi Borisa Džonsona

Inicijativa o nepovjerenju znači da zastupnici iz svih stranaka zastupljenih u parlamentu mogu glasati o tome hoće li vlada, zasad pod Džonsonovim vodstvom, nastaviti s radom

Kir Starmer, vođa Laburista: Podnosimo zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi Džonsona. AFP

Avaz.ba

12.7.2022

Glavna britanska opoziciona Laburistička stranka podnijet će danas zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi premijera Borisa Džonsona (Johnson), a glasanje bi se trebalo održati u srijedu, rekao je izvor u stranci. Inicijativa o nepovjerenju znači da zastupnici iz svih stranaka zastupljenih u parlamentu mogu glasati o tome hoće li vlada, zasad pod Džonsonovim vodstvom, nastaviti s radom.

Ako vlada izgubi na glasanju, to bi moglo pokrenuti nacionalne izbore. Međutim, malo je vjerovatno da će glasanje biti uspješno. Budući da je Konzervativna stranka iza laburista u anketama i izbori za vodstvo su u toku, ne očekuje se da će zastupnici iz vladajuće stranke podržati prijedlog koji bi birače mogao vratiti na birališta.

Džonson je prošle sedmice rekao da će odstupiti nakon što je više od 50 visokih vladinih funkcionera dalo ostavku u znak protesta protiv njegovog vodstva, ali će ostati na mjestu lidera dok se početkom septembra ne izabere njegova zamjena. Laburisti su rekli da će predložiti glasanje ako Konzervativna stranka ranije ne poduzme mjere da smijeni Džohnsona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.